22 квітня 2024 19:01

HIMARS, ATACMS і не тільки: у BBC припустили, яку зброю отримає Україна від США

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Новий пакет військової допомоги Україні від США на суму 61 мільярд доларів може бути підписаний протягом кількох днів. Журналісти BBC припустили, яку ж зброю можуть отримати ЗСУ та як вона допоможе зупинити наступ Росії.


Зазначається, що найактуальнішими озброєннями, необхідними Україні, залишаються системи ППО, ракети середньої та великої дальності, а також артилерійські снаряди.

Ось куди могла б піти допомога США в цих трьох галузях, пише BBC:


ППО. Відбиття російської загрози з неба життєво важливе для захисту міст і критично важливої інфраструктури, такої як енергетичні станції. Днями президент Володимир Зеленський заявив, що Україні необхідно щонайменше ще сім систем Patriot або їхніх еквівалентів.

Ракети середньої та великої дальності. Високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS) зіграли вирішальну роль для України. У рамках нового пакета допомоги передбачається збільшення можливостей HIMARS в Україні, а також посилення поставок танків і бойових машин піхоти Bradley. Крім того, повідомлялося, що до передачі Україні готові й тактичні ракетні системи армії США (ATACMS) великої дальності.

Артилерійські снаряди. З лютого 2022 року Сполучені Штати відправили Україні 2 000 000 артснарядів, і в новому пакеті, найімовірніше, буде відправлено ще більше.


Що стосується винищувачів F-16, то їхні поставки були узгоджені раніше, ніж цей пакет військової допомоги.

Наразі українські пілоти та екіпажі продовжують перепідготовку на західних літаках F-16, які наразі перебувають у Румунії. Ці багатоцільові літаки забезпечать більш потужні можливості та потенційно покращать протиповітряну оборону України.