18 квітня 2024 21:44

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до "Баварії"

Тренер воротарів збірної України Рустам Худжамов прокоментував гру воротаря «Реала» Андрія Луніна, який у матчі чвертьфіналу Ліги чемпіонів у серії пенальті допоміг команді пройти «Манчестер Сіті».


– Рустаме, що скажете про гру Андрія Луніна у поєдинку з «Манчестер Сіті» та загалом у нинішньому сезоні за «Реал»?
– Якщо я буду щось схвальне говорити щодо матчу у Манчестері, то це буде Капітан Очевидність. Адже все на поверхні. Всі все бачили і всі все розуміють, тому мої коментарі, мабуть, будуть зайві. Якщо подивитись, що я говорив про Андрія впродовж останніх шести років, скільки він є футболістом «Реалу», то це було одне: йому варто чекати, аби отримати довіру грати у складі. Всі людські якості для того, щоб стати номером один, у нього були з самого початку іспанської кар’єри. А от досвіду гри у такому клубі не було.


– Гадаєте, що саме зараз для українського воротаря настав його зірковий час?
– Думаю, що так.


– Якими були у вас передчуття перед серією пенальті у переможному для Луніна чвертьфіналі в Манчестері?
– Матч я дивився разом з дітьми: один син у мене вболіває за «Реал», інший – за «Манчестер Сіті». Йому я відразу сказав: «Вибачай, але «Реал» виграє» (сміється). Навіть коли Модріч у післяматчевій лотереї не забив пенальті, чомусь була впевненість у тому, що мадридська команда виграє.


– Впевненість полягала у тому, що були переконані у майстерності Андрія Луніна?
– Я був впевнений, і це зрозуміло. Якщо абстрагуватись від того, що ми з Андрієм працюємо як тренер та підопічний, то вболівав за нього, як українець за українця. Повторюсь: була повна впевненість, що для нього все буде о’кей.


– Слід гадати, саме людські та професіональні якості Андрія, як і впевнена гра за «Реал» у Ла Лізі та Лізі чемпіонів, стали ключовими у рішенні тренерського штабу збірної України у виборі кандидатури на пост номер один в обох матчах плей-оф кваліфікації до Євро-2024 з боснійцями та ісландцями?
– Зрозуміло, що були різні мотиви. Однак з мого боку було б некоректно виносити те, що ми обговорювали з тренерським штабом та Сергієм Станіславовичем (Ребровим – прим. ред.) особисто. З огляду на ставлення до інших воротарів збірної, яких у нас не троє, а четверо – Трубіна, Бущана та Різника. За кожним з них пильно слідкую, як і усі представники нашого тренерського штабу. Ми ретельно аналізуємо їхню гру, тому когось з них виділяти або ж говорити про мотиви у виборі на той чи інший матч, вважаю недоречним. Відтак прошу в усіх вибачення за це. Я поважаю кожного з наших воротарів і чудово розумію їхні відчуття, коли вони не потрапляють до складу. Але місце у воротах лише одне.


– Останнім часом доводилось зустрічати інформацію, що Лунін може залишити «Реал» і перейти до іншого клубу – зокрема, «Баварії». Чи мають ці чутки під собою якесь підгрунтя?
– Мені здається, що це більше чутки, ніж реальність. Луніну у Мадриді все подобається, і у клубі, в якому грає, теж. Що ще може бути краще – як для футболіста та для людини будь-якої професії? Тут як у відомій приказці: «Від добра добра не шукають». Інша справа, що «Баварія», можливо, хотіла б його у себе мати. Однак чи відпустить свого основного воротаря «Реал» – це велике питання.