17 квітня 2024 11:44

IFAB запропонував призначати вкидання та кутові за утримання м'яча воротарем понад 8 секунд. Правило можуть запровадити з сезону-2026/27

Кутові та вкидання можуть почати виконувати у разі затримки часу воротарем.


Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) розробила протокол обмеження часу володіння м'ячем для голкіперів. Якщо воротар тримає м'яч занадто довго, затягуючи час, пропонується надати супернику право подати кутовий або вкинути м'яч з ауту.

Запропоновані зміни у правилах IFAB пояснює тим, що судді неохоче дотримуються чинного правила, згідно з яким у разі утримання м'яча воротарем понад 6 секунд призначається штрафний удар. За новим правилом пропонується збільшити цей час до 8 секунд, які суддя починає відраховувати після того, як воротар бере м'яч у руки. Кутовий або вкидання будуть виконуватися з найближчого до голкіпера флангу, що порушив правила.

Як передає ESPN, нововведення тестуватимуться протягом сезону-2024/25. IFAB обговорить зміни наприкінці 2025 року, і у разі успішних випробувань нове правило може почати застосовуватися у всіх турнірах із сезону-2026/27.