9 квітня 2024 11:02

ФІФА може дозволити європейським клубам проводити офіційні матчі в США

ФІФА та американський спортивний промоутер Relevent досягли угоди про припинення судового розгляду щодо заборони великим європейським футбольним лігам та клубам проводити офіційні матчі в США. Relevent та світовий футбольний керівний орган заявили у понеділок федеральному суду Манхеттена, що, на їхню думку, угода «врегулює претензії між ними» у судовому процесі.


Немає жодної гарантії, що це рішення призведе до того, що матчі якоїсь із європейських ліг відбудуться у США. Однак у заяві для Financial Times компанія Relevent повідомила, що ФІФА розглядає можливість «внесення змін до існуючих правил щодо того, чи можна проводити ігри за межами домашньої території ліги».

Агентство, що належить мільярдеру Стівену Россу, спочатку подало до суду на Федерацію футболу США (US Soccer), національний керівний орган, звинувативши її у змові з метою заборонити іноземним лігам проводити офіційні сезонні матчі в країні. Позов був поданий у відповідь на спробу Relevent у 2018 році організувати в Маямі матч між іспанськими командами Ла Ліги «Барселоною» та «Жироною», однак у ФІФА ухвалили, що «офіційні матчі ліги мають проводитися на території відповідної асоціації».

«Перенесення офіційних матчів з Європи до США – це захоплююча пропозиція, але вона має бути зроблена обдумано та спільно», – заявив виконавчий директор Relevent Деніел Сіллман.

Європейські топ-клуби регулярно проводять товариські та показові матчі у США, збираючи величезні аудиторії вболівальників, але не можуть проводити офіційні сезонні матчі у країні.

Зазначається, що досягнута угода не стосується позову до US Soccer, проти неї буде продовжено справу.