6 квітня 2024 17:08

Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що її країна планує передати нашій державі 24 сучасні винищувачі F-16. Про це вона повідомила в інтерв'ю Укрінформу.


"Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури", - наголосила Оллонґрен.


За її словами, передача цих літаків є спільної роботою Нідерландів з Україною, Данією, США та іншими країнами. Вона додала, що це є складним завданням, проте це точно станеться.


"Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати поставки винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських", - запевнила міністр оборони Нідерландів.


Також вона розповіла, що разом з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте обговорювала всі можливості передачі Україні F-16.


"На мою думку, має значення те, що ми разом із Сполученими Штатами й Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання", - підкреслила політик.


Винищувачі F-16 для України: останні новини


Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що F-16 не стануть для ЗСУ "срібною кулею" у війні з Росією. За його словами, ситуацію на полі бою не може змінити одна система.


Військовий експерт Сергій Грабський також зазначив, що перші винищувачі F-16 не сильно змінять ситуацію на фронті. Він наголосив, що думка про те, що з появою винищувачів F-16 в Україні "усе буде добре", яка склалася в суспільстві, є хибною.


"Тому ми більше покладаємося саме на майстерність наших командирів, стійкість і навченість наших бійців. І, звісно, на значне посилення постачання боєприпасів", - зауважив Грабський.