15 березня 2024 19:56

Тренер збірної Бельгії Тедеско: "Україна має найбільш реальні шанси пробитися на Євро серед четвірки з Боснією і Герцеговиною, Ізраїлем та Ісландією"

У четвер вранці у передмісті Брюсселя відбулася велика пресконференція головного тренера збірної Бельгії Доменіко Тедеско, присвячена початку підготовки його команди до Євро-2024 та найближчих товариських поєдинків проти Ірландії (23 березня) та Англії (26 березня).


Серед учасників цієї зустрічі був і кореспондент КОМАНДИ1, якому вдалося взяти міні-інтерв'ю у наставника бельгійців.


– Наприкінці березня, після стикових поєдинків, визначиться четвертий учасник групи Е, де разом із вашою командою виступатимуть збірні Словаччини та Румунії. Серед претендентів на цю четверту путівку до вашої групи фігурують збірні Ізраїлю, Ісландії, Боснії і Герцоговини та України. Кого з них ви вважаєте головним претендентом на місце у заповітній четвірці?


– Важко відповісти на це питання – адже на кону кожна з цих команд має участь у європейській першості, а це гордість і престиж для будь-якої збірної. Природно, що в такій ситуації кожна з них викладатиметься в цих поєдинках максимально. І тут уже багато залежатиме від настрою, мотивації та готовності команд.


Однак, на мій погляд, із цієї четвірки претендентів найбільш реальні шанси пробитися на Євро до Німеччини має все-таки збірна України. І не тільки тому, що на папері її склад виглядає дещо кращим. За останні 2–3 роки у складі цієї збірної з'явилася ціла група молодих талановитих футболістів, які знайшли своє місце у дуже серйозних клубах Європи, де вони стали не простими статистами, а лідерами й авторитетами, про яких говорить вся футбольна Європа. Коли кістяк твоєї збірної складають гравці, які виступають у п'ятірці найсильніших чемпіонатів континенту, це вже серйозний і вагомий аргумент.


Але для мене важливий і інший момент – це стиль гри команди, її футбольна філософія та пріоритети. Футбол, у який сьогодні грає збірна України, – це сучасний, модерний, європейський рівень. Це дух часу. Можливо, в українців не завжди і не все виходить, але ця команда на правильному шляху, а тому і логічний прогрес, який ми спостерігаємо в її грі останніми роками.


– Судячи з вашого аналізу, ви вже мали нагоду спостерігати за грою української збірної?


Готуючись до найближчого товариського поєдинку нашої команди зі збірною Англії, я побіжно подивився вересневий матч України з англійцями, де ваші хлопці створили чимало проблем підопічним Саутгейта, та й йому самому додали головного болю (сміється).


Україна гідно протистояла Англії. Більшість козирів англійців були биті, що говорить про дуже чітку тренерську установку на гру, підготовленість команди та її максимальну самовіддачу. Це дуже серйозні бонуси України і вони спрацювали навіть у грі проти одного з фаворитів нинішнього Євро, до яких сьогодні багато хто відносить англійську збірну.


Оскільки в моїх жилах тече і італійська кров, я намагаюся максимально стежити за футбольним життям Італії. Ось чому мені частково вдалося переглянути останню гру України проти підопічних Спаллетті. І якщо в першому таймі українці грали не зовсім впевнено, то в другому зуміли вирівняти гру і досягли заслуженої нічиєї.

Чим ще вирізняється Україна, то це силою духу. Коли у твоїй країні йде війна, ти думаєш насамперед про патріотизм і віддаєш себе на футбольному полі без залишку. Проти команди з таким настроєм, з такою ментальністю, важко грати будь-якому супернику.


Проаналізувавши гру українців у двох цих поєдинках, я й дійшов висновку, що ця команда має найбільш реальні шанси потрапити на Євро. Ну, а якщо так і станеться, то радий помірятися силами з українцями на футбольних полях Німеччини.


Тим більше, що з часів незалежності України українська та бельгійська збірні ще жодного разу не протистояли одна одній ні в офіційних, ні в товариських поєдинках...


– Серйозно? Я про це не знав. У такому разі потрібно обов'язково виправити цю несправедливість (сміється).