11 березня 2024 11:13

CNN: РФ виробляє 250 тисяч снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США та Європа для України

За оцінками західних розвідок, Росія виробляє близько 250 тис. артилерійських снарядів на місяць для війни, що майже втричі більше, ніж США і Європа виробляють для України.


Джерело: CNN з посиланням на представників західних розвідок, передає "Європейська правда"


Деталі: Згідно з оцінками розвідки НАТО щодо російського оборонного виробництва, РФ здатна виробляти близько 250 тисяч артилерійських боєприпасів на місяць, або близько трьох мільйонів на рік.


Разом США і Європа можуть виробляти лише близько 1,2 мільйона боєприпасів на рік для відправки в Україну, розповів телеканалу представник європейської розвідки.


США поставили собі за мету виробляти 100 тисяч артилерійських снарядів на місяць до кінця 2025 року – менше половини російського щомісячного виробництва, – і навіть ця цифра зараз недосяжна, оскільки фінансування України в розмірі 60 мільярдів доларів заблоковано в Конгресі.


"Те, в чому ми зараз перебуваємо, – це війна за виробництво. Результат в Україні залежить від того, як кожна зі сторін підготовлена до ведення цієї війни", – сказав представник НАТО.


Офіційні особи кажуть, що зараз РФ вистрілює близько 10 тисяч снарядів на день, тоді як Україна – лише 2 тисячі. За словами представника європейської розвідки, в деяких місцях фронту співвідношення ще гірше.


"Питання номер один, за яким ми зараз спостерігаємо – це боєприпаси…Тому що саме в цьому Росія дійсно має значну перевагу у виробництві та значну перевагу на полі бою", – додав представник НАТО.


За словами співрозмовника телеканалу, артилерійські заводи в РФ працюють цілодобово. Крім того, Росія імпортує боєприпаси з Ірану і КНДР.


Згідно з західними оцінками, Іран минулого року надіслав щонайменше 300 тисяч артилерійських снарядів, "можливо, навіть більше". А Північна Корея надала щонайменше 6700 контейнерів з боєприпасами, в яких містилися мільйони снарядів.


Росія "пустила в хід усе, що у неї є", сказав представник розвідки. "Їхня військова машина працює на повну потужність", – додав він.


Водночас, словами американських і західних посадовців, нарощування російських озброєнь все ще недостатнє для задоволення її потреб.


Крім того, західні розвідники не очікують, що Росія досягне значних успіхів на полі бою в короткостроковій перспективі.


Існує межа російських виробничих потужностей, кажуть посадовці, і додають: російські заводи, ймовірно, досягнуть піку виробництва десь наступного року.


Американські і західні посадовці наполягають, що капіталістичні західні країни врешті-решт наздоженуть Росію і вироблятимуть краще обладнання.


Однак представники розвідки вважають, що хоча жодна зі сторін наразі не готова до швидких перемог, але загальні розрахунки свідчать на користь Москви в довгостроковій перспективі – особливо якщо додаткова допомога з боку США не буде надана.


"Все йде не дуже добре, але все залежить від ситуації. Якщо допомога відновиться і надійде швидко, то ще не все втрачено", – сказало джерело.