11 березня 2024 08:20

ISW: РФ запустить серійне виробництво нових авіабомб для ударів по Україні

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що росіяни будуть намагатися запустити серійне виробництво удосконалених керованих аівабомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.


Джерело: ISW


Деталі: Український військовий підтвердив, що російські війська завдають ударів по Україні за допомогою вдосконалених авіабомб.


Речник Таврійського угруповання українських військ капітан Дмитро Лиховій повідомив 10 березня, що російські війська завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (UMPB D-30SN), які, за попередньою оцінкою української прокуратури, були ракетами С-300.


Лиховій заявив, що вдосконалені керовані авіабомби UMPB D-30SN, по суті, є перетвореною версією некерованих авіабомб FAB радянських часів.


У звіті нагадують, що російські війська раніше використовували некеровані планерні бомби ще в січні 2024 р.


Крім того, зазначається, що нещодавно ISW спостерігав, як російські так звані військові блогери стверджували, що війська РФ почали завдавати ударів авіабомбами FAB UMPB, на противагу використанню некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції (UMPC), в деяких районах України.


Ті ж блогери стверджували, що російські війська можуть запускати керовані планерні бомби UMPB з літаків і наземних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), таких як "Торнадо-С" і "Смерч".


Відтак, припускають фахівці, російські війська, ймовірно, намагатимуться запустити серійне виробництво керованих аівабомб UMPB та розширити їхнє застосування на всій лінії фронту.