6 березня 2024 11:36

Ларссон: "Я відіграв 106 матчів за Швецію, але ніколи не відчував себе шведом на 100%. Ти стаєш частиною суспільства, коли щось означає - люди забувають, якої ти раси"

Хенрік Ларссон розповів, як стикався з расизмом у дитинстві.

«Я відчуваю себе іноземцем. Щиро кажучи, я не знаю, хто я такий. Я знаю, що провів 106 матчів за збірну Швеції. Я знаю, що я швед, так. Але я ніколи не почував себе шведом на 100%. Можливо, тому що я маю поважати спадщину батька (уродженця Кабо-Верде), але я не думаю, що відчував себе шведом, поки не досяг успіхів у футболі. Коли ти нічого з себе не уявляєш, ти не маєш значення. Ти стаєш частиною цього суспільства, коли щось означаєш. Тоді люди забувають, звідки ти і до якої раси належиш.


Тут мешкали іноземці, які приїхали з Югославії, Греції, Фінляндії. Але в своєму районі я був єдиним, у кого був темніший колір обличчя. Я бився кілька разів – якщо мене обзивали [за расовою ознакою], я зазвичай бив. Потрібно постояти за себе. Становлення було непростим. Але є два варіанти: лягти і плакати або продовжувати так само. Я вибрав другий варіант», – сказав колишній гравець «Барселони» та збірної Швеції.