2 лютого 2024 14:30
1

Найближчим часом відбудеться засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Основне питання - звільнення Залужного та призначення нового військового керівництва

Найближчим часом відбудеться засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Основне питання - звільнення з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначення нового військового керівництва.


Текст указу президента по звільненню Залужного підготовлений 29 січня. Того дня Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський на зустрічі за участі міністра оборони Рустема Умерова запропонував Залужному добровільно подати у відставку, але генерал самостійно залишати посаду відмовився.

Тепер Зеленський буде обговорювати на Ставці питання зміни значної частини військового керівництва, і у тому числі Залужного. Президент переконує усіх підтримати його рішення, щоб це була спільна позиція Ставки.

Офіс президента побоюється негативних політичних та інформаційних наслідків звільнення Залужного.

Тому зміни плануються на різних рівнях. Зокрема, в офісі активно обговорюється просування до двох десятків авторитетних в ЗСУ та Нацгвардії командирів, переважно комбригів, на вищі посади. Проводяться широкі консультації щодо того, які саме командири мають сильну репутацію в армії та суспільстві та на які посади їх можна призначати.

Кандидати на заміну Залужному розглядаються на даний момент начальник ГУР МО Кирило Буданов та командувач сухопутних військ Олександр Сирський, причому не виключається варіант призначення у тандемі.
бажаю щоб зеленський сам подав у відставку або подхло . для України це найкраще