28 січня 2024 08:02
1

Александер ЧЕФЕРІН: "Мені шкода російських спортсменів"

Фото - ua.depositphotos.com


Президент УЄФА Александр Чеферін прокоментував ситуацію з відстороненням російських команд і спортсменів від міжнародних виступів через агресію росії проти України.


– Ви були рішучі в тому, щоб заборонити російським сторонам брати участь у ваших змаганнях до тих пір, поки триває вторгнення в Україну. Наскільки сильно ви відчуваєте тиск, щоб послабити цю заборону?


– Єдиний тиск йде з іншого боку: не допускати їх. На мене ніколи не було тиску з російської сторони. Ця заборона буде діяти, поки триває війна. Мені це неприємно, тому що мені шкода спортсменів, але всі, включаючи УЄФА, повинні зробити все можливе, щоб зупинити це божевілля. Якщо говорити про те, що російські спортсмени не йдуть проти влади: ти можеш це робити у Великій Британії, я можу це робити у своїй країні, але в росії ти потрапляєш у в’язницю, якщо ти це зробиш, або ще гірше. Тому їм нелегко протистояти, і вони є жертвами. Це завжди погано для спортсменів, це завжди погано для відносин між людьми, але, на жаль, ми живемо в такі божевільні часи. Я дуже переживаю. Те, що я бачу в геополітиці, є страшним.


– Чи є протиріччя в тому, щоб дозволити росії зіграти товариський матч проти Сербії в її першому матчі проти європейського суперника після дискваліфікації?


– Це не під нашою юрисдикцією. Сербія також може грати проти вас, мене та інших у цій кімнаті. Юридично ми нічого не можемо зробити. У певному сенсі, чому це така проблема? Чому проблема, що молодь ходить грати у футбол? І нікого не цікавить той матч: якби ви, англієць, не говорили про це, ніхто б не знав. Ми в Словенії навіть не знаємо, що вони грають, тому що людей не хвилюють речі, на які часто звертає увагу англійська політика, а також мейнстрімові ЗМІ. Іноді нас бомбардують цим, і тоді я розмовляю з друзями по всій Європі, які кажуть: «Про що ви говорите?» Вони знають, що Росія заборонена, і все. Тепер вони грають одну товариську. І що?


– Лунали заклики заборонити Ізраїлю участь у міжнародних змаганнях. Нещодавно Міжнародна федерація хокею ненадовго заборонила їм грати. Як ви відрізняєте їхню ситуацію від російської?


– Я не хочу бути занадто конкретним. Ми стежимо за кожною ситуацією, включно з цією, і мені важко коментувати. Світ так божеволіє, кожен день у нас війна. Я більше нічого не хочу казати, – сказав Чеферін.

А українських людей не жаль? Ідіот