12 січня 2024 09:13

Іван ШАРІЙ: "У процентному відношенні у "Динамо" було 70 на 30 у бік курців"

Колишній нападник "Динамо" Іван Шарій розкохав про своє перебування у київському клубі.


- У Лобановського якось запитали: «Хто у вашій команді не палить?». Він відповів: "Тільки я". Чи справді так було? Багато тоді курили у Динамо?


- Багато:) У відсотковому відношенні 70 на 30 у бік курців. Лобановський, звісно, знав, хто курить і скільки.

- А ви, коли прийшли до Динамо, курили?


– Тоді ще ні. Курити я почав пізніше.


– Які цигарки тоді палили футболісти? І де в Союзі їх можна було дістати?


- У ресторані у швейцара Мальборо купували за 5 рублів. Для швейцарів тоді це був бізнес. Коли в Чорноморці грав, то там у кожному кіоску можна було купити Мальборо за один рубль. Потім вони стали коштувати 1,50. Плюс якісь молдовські цигарки були.


– А де ви відпочивали?


– Та у нас тих вихідних було – день, може, два. Здебільшого, на базі час бавили. Якщо вихідний, ходімо кудись у місто, погуляємо, посидимо. На футбол сходимо, якщо основний склад будинку проводив свою гру.

– Хто були вашими друзями?


– З старших хлопців – Володя Стрижевський та Саша Сопко. Їх я більше тримався. З останнім мешкали разом на базі. Потім моїм сусідом за номером був Петро Слободян. Коли опинився в Динамо вдруге (1980 рік – прим. А.П.), з Володимиром Бессоновим більше спілкувався. Адже ми з ним ще 1976-го разом до Динамо прийшли.

– Хто були вашими конкурентами у Динамо?

- Багато: Олександр Хапсаліс, Віктор Насташевський, Олег Таран, Олександр Бережний.


– Кажуть, Бережний порушував спортивний режим. Він начебто і в аварію у п'яній справі потрапив?


– Ну, то це сталося, коли він в іншій команді грав. Просто попався хлопець на цій справі.


– У Києві за молодістю не помічали подібного до нього?


– Він поряд зі мною жив – на Нивках. Начебто все нормально було. Але він такий хлопець – сам собою. Звідки я знаю, що там було в нього на думці. Ви що, думаєте, у Києві всі святі були?


- Хто з гравців основи "Динамо" справив на вас особливе враження?


– То там, що не прізвище, то зірка: Трошкін, Матвієнко, Коньков, Мунтян. Усіх динамівців середини та кінця сімдесятих років можна перераховувати.


- Зіркові гравці Динамо пхали молодим?


- Бувало. Але я б не сказав, що «старі» зарозумілістю відрізнялися. Від нічого робити ніхто тобі не пхатиме. А от якщо ти десь напортачив, то міг отримати наганяю. Хтось із старших хлопців, хто був поруч, міг на молодого пацана накричати. Але все було в міру. Навпаки, старші хлопці більше молоді підтримували.


"У Союзі найкрутішою машиною була Волга ГАЗ-24 - всім гравцям основи Динамо їх давали"


- Хто був найвеселіший у Динамо?


- Володя Трошкін. Він із хлопців старшого покоління найбільшим був жартівник і балагур. Та вони всі там один одного підночували. Щоправда, в Динамо такий був колектив, що сильно не пожартуєш. Всі такі хлопці, що у відповідь можуть так пожартувати, що мало не здасться. Тому жартували один з одним трохи - з повагою.


- У кого в Динамо була найкрутіша машина?


- У Союзі найкрутіша машина - Волга ГАЗ-24. Усіх хлопців основи забезпечили такими машинами. У когось була чорного кольору, у когось білого, у когось бузкового. Хтось собі залишив і їздив на ній Києвом, а хтось продав – щоб заробити.


- І багато можна було заробити, продавши таку машину?


- Державна вартість на неї була 9200 рублів - це спочатку, потім 15 тисяч. На ринку таку машину можна було продати за 25-30 тисяч. Ось і рахуйте, скільки можна було взяти зверху.


- У вас якої марки була перша машина?


– Жигулі – шоста модель. Мені її дали, коли перейшов до мінського Динамо.

– А у Києві вам машину не дали?


- Не встигли :) Я пішов звідти.


– А квартиру?


- Обіцяли, але ж я з Динамо сам пішов. Пішов до Лобановського і попросив у нього, щоби мене відпустили. Думаю, якби залишився, квартиру мені точно дали б.


– З київського Динамо ви пішли до мінського, яке виступає у Першій лізі. Чи правда, що там зарплати у всіх були 160 рублів?


- Вища ставка у нас була 200 рублів. У Другій лізі – 160. За переможні результати нам належали премії, по 40 рублів – це офіційно. Але ви вважаєте, що раніше всі були такі прості? Ні. Премії були і по 100, і по 150. А в кого й більше. Звідки гроші? Ну, як зараз кажуть – «спонсори».


- А у Вищій лізі які платили гроші?


- Найбільший оклад - 250 рублів. У Києві спочатку я мав 160, потім дійшов до 250.


Фото - ФК "Ворскла"