22 грудня 2023 12:51

МЮ вирішив купити Каземіро, запанікувавши після 1:2 від "Брайтона" та 0:4 від "Брентфорда". До цього тен Хагу говорили, що грошей на трансфери немає

"МЮ" переключився на Каземіро з Френкі де Йонга, запанікувавши через дві поразки.


Погодившись очолити «Манчестер Юнайтед», Ерік тен Хаг, який тоді ще працював з «Аяксом», щотижня виділяв пару годин на те, щоб обговорити склад команди. Тренер хотів якнайшвидше розпочати роботу над трансферами і говорив директору «МЮ» Джону Мерто про те, яких гравців хотів би бачити в команді, коли розпочне роботу.

Тен Хаг просив півзахисника на кшталт Френкі де Йонга, досвідченого центрального нападаючого і лівоногого центрального захисника, пише The Athletic.


Проте агенти, з якими «Ман Юнайтед» зв'язувався тоді, описують його як клуб, який діє без встановленого плану. «МЮ» має спеціально розроблену базу даних скаутів, що містить тисячі звітів, але ніхто не збирав списки потенційних новачків на кожну позицію, як це прийнято у всіх футбольних клубах. «МЮ» починав шукати новачків з нуля, не маючи заздалегідь заготовлених варіантів.


Зараз Мерто має досьє, в яких вказані цілі на кожну позицію, які класифіковані за рівнем на основі звітів скаутів і даних, а також розписана їхня очікувана вартість, але коли тен Хаг приступав до роботи, їх не було.


Ця ситуація спонукала Еріка взяти все у свої руки за певних обставин – наприклад, коли Мерто прийшов до нього зі списком захисників, у якому був Лісандро Мартінес, який грав за «Аякс». Також обговорювалися кандидатури Йошко Гвардіола, Алессандро Бастоні та Пау Торреса, але тен Хаг віддав перевагу Мартінесу. Почасти – через їх усталені стосунки, а також через досяжність цього трансферу і з тієї причини, що Лісандро вважався підходящою метою. Крім того, захисник розумів стиль роботи Тен Хага. Мерто погодився із тренером.


До початку сезону-2022/23 у «МЮ» було ще два трансфери – запасний лівий захисник Тірелл Маласіа та Крістіан Еріксен, якого підписали безкоштовно.


"Юнайтед" безуспішно намагався роздобути Френкі де Йонга, про трансфер якого за 85 млн євро домовився з "Барселоною". І хоча з команди безкоштовно пішли п'ять досвідчених гравців – Поль Погба, Джессі Лінгард, Неманя Матіч, Хуан Мата та Едінсон Кавані, а Андреас Перейра був проданий у «Фулхем» за 10 млн фунтів, тен Хагу повідомили, що грошей на трансфери влітку 2022 року. го більше немає.

Потім "МЮ" програв "Брайтону" (1:2) та "Брентфорду" (0:4), і в клубі розпочалася паніка. Саме тоді керівництво «Юнайтед» вирішило змінити мету та переключилося з де Йонга на Каземіро.


Рішення підписати Каземіро, який за характеристиками відрізняється від де Йонга, було ухвалено, незважаючи на деякий внутрішній спротив у клубі. У «МЮ» вважали, що на довгострокову перспективу і з погляду ФФП трансфер Деклана Райса за 120 млн фунтів був би кращим, ніж купівля 30-річного Каземіро за половину цієї суми. Зарплата Райса була б значно нижчою, ніж у Каземіро, який зараз отримує близько 350 тисяч фунтів на тиждень, а термін контракту Деклана був би більшим. Це допомогло б у разі амортизації суми трансферу. Крім того, у 23-річного Райса був потенціал для подальшого продажу.


Угода по Каземіро входить до тих, що викликає питання у Джима Реткліффа. Після купівлі 25% акцій "Юнайтед" він доручить провести аудит.