15 грудня 2023 00:03

Ліга Європи: "Брайтон" переміг "Марсель", "Аякс" прорвався до Ліги конференцій, "Вест Хем" виграв групу А

В рамках 6-го туру групового етапу Ліги конференцій було проведено матчі в квартетах А та В.


Ліга Європи УЄФА 2023/24, 6-й тур


Група А


Вест Хем – Фрайбург – 2:0

Голи: Кудус, 14, Альварес, 32


Олімпіакос – ТСЦ Бачка-Топола – 5:2

Голи: Ель-Каабі, 21, Поденсе, 40, 42, Ель-Арабі, 68 – Д'яковац, 48, Чірковіч, 61


Вилучення: Куаельїч, 60 (ТСК Бачка-Топола)


Група В


Брайтон – Марсель – 1:0

Голи: Жоау Педру, 88


Аякс – АЕК – 3:1

Голи: Акпом, 5, 56, Тейлор, 20 – Гарсія, 11


Вест Хем і Фрайбург у Лондоні вирішували, хто завершить груповий етап в статус лідера квартету А. У обох команд була рівна кількість очок, однак німці трималися другими через поразку в першій зустрічі. Таким чином, англійців влаштовувала і нічия – втім, вони оформили комфортну перевагу в рахунку до перерви (2:0), а потім засушили гру. Цього вистачило для перемоги.


У підсумку, підопічні Девіда Мойєса виграли групу, відправившись у 1/8 фіналу Ліги Європи. Фрайбург же змушений починати з 1/16.

У паралельному поєдинку вирішувалась доля путівки до Ліги конференцій. Бачка-Топола відставала від Олімпіакоса на три очки, однак особиста зустріч у Сербії завершилась бойовою нічиєю – таким чином, звитяга над греками в другому матчі принесла б дебютанту ЛЄ євровесну. І колектив дав бій, забивши пірейцям два голи.


От тільки суперник забив у відповідь п'ять. Поденсе оформив дубль, а Фортуніс віддав три гольових передачі. Словом, це був розгром на класі. Олімпіакос крокує в плей-офф Ліги конференцій.


Марсель і Брайтон теж забезпечили собі євровесну, причому в Лізі Європи. Залишилось тільки розібратись, хто виграє групу В і пройде одразу в 1/8 фіналу. Очікувався дуже веселий матч зі зливою голів, однак замість цього фанати побачили 1:0. Перемогу на 88-й хвилині вирвала команда Роберто Де Дзербі – її приніс ефектний гол Жоау Педру.


Таким чином, бразилець став найркащим бомбардиром групового етапу Ліги Європи (6 забитих м'ячів). Брайтон же обійшов Марсель. Французам доведеться стартувати у весняній частині ЛЄ з 1/16.


У ціьому ж квартеті розташувались Аякс і АЕК. Вони боролися за вихід у Лігу конференцій. Афіняни мали на два очки більше й тримались на третій позиції, але в Амстердамі колектив провалився. Господарі вирвались уперед вже на 5-й хвилині зусиллями Акпома – і хоча на 11-й Гарсія зрівняв рахунок, вже на 20-й Тейлор відновив перевагу нідерландців.


А на 56-й хвилині Акпома оформив дубль. 3:1. Це вже була серйозна заявка на перемогу – і ця заявка була підтверджена. АЕК так і не відігрався, опустившись на четверту позицію. Аякс спробує врятувати євросезон у Лізі конференцій.