8 грудня 2023 13:50

"Схеми": Тисячі камер спостереження в Україні роками передавали дані на сервери у москві, пов’язані з ФСБ

Тисячі камер спостереження в Україні роками передавали дані на сервери у москві, пов’язані з ФСБ, — розслідування проєкту "Схеми".


В Україні встановлені тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR, які роками передавали інформацію з них на сервери, розташовані в росії, які належать компаніям, пов’язаними із ФСБ.

Експеримент журналістів продемонстрував: відео з таких камер спостереження, перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер споживача, за допомогою російського софту потрапляє на сервери, розташовані прямо в москві, які належать компаніям, що мають зв’язки з ФСБ.

Камери з програмним забезпеченням TRASSIR/DSSL упродовж останніх двадцяти років масово закуповували і встановлювали в Україні як державні підприємства - зокрема ЧАЕС, Адміністрація морських портів, так і приватний бізнес - наприклад, "Нова пошта", "Велика кишеня". Купували ці камери і пересічні українці для встановлення у своїх приватних оселях.

Використання цієї російської технології українська держава обмежила лише 27 лютого 2022 року, заблокувавши доступ до мільйонів російських IP-адрес. Однак завдяки VPN передавати дані можна й надалі.

У відповіді на запит "Схеми" довідались, що у травні 2022-го, вже у розпал великої війни, Держспецзв’язку попередило "органи сектору безпеки та оборони" про те, що "компанія TRASSIR/DSSL співпрацює з федеральними міністерствами і службами сектору безпеки рф".