30 листопада 2023 10:09

Курченко та Димінський можуть повернутися у футбол? Спортивний юрист дав однозначну відповідь

Відомий спортивний юрист та адвокат Ілля Скоропашкін прокоментував рішення ФІФА щодо спортивного правонаступництва львівських Карпат та харківського Металіста.


Днями вітчизняні ЗМІ звернули увагу, що ФІФА офіційно визнала два українські клуби – Металіст та Карпати, які зараз грають у Першій лізі, – спортивними правонаступниками тих самих легендарних клубів, які зникли з футбольної карти країни через борги.

Щоб зрозуміти подальшу долю цих клубів, а також можливість повернення колишніх власників цих клубів у футбол (які довели їх до банкрутства) журналіст сайту «Український футбол» звернувся за професійним коментарем до адвоката Іллі Скоропашкіна.

«Димінський, Коломойський та Курченко не зможуть «віджати» команди собі за рішенням ФІФА. Це неможливо.

Сьогоднішні клуби – це зовсім інші юридичні особи, які визнані правонаступниками старих клубів лише у футбольних боргах. УЄФА запровадила такий механізм запобігання штучному банкрутству клубів. Коли власник накопичує великі борги, і щоб їх не платити, втрачає клуб на певний період, а потім відроджує його без боргових зобов'язань, як кажуть – «з чистого аркуша».


Карпати закінчили першу частину сезону 2023/24 на першому місці Групи А Першої ліги, набравши 45 очок за 18 турів.
Металіст у цій же групі набрав лише 14 пунктів та посів дев'яте місце з десяти.