3 листопада 2023 11:17

Іван ГЕЦЬКО: "Динамо" збереться на матч із "Шахтарем" – буде серйозний бій"

Головний матч осені на внутрішній арені, попри нинішні місця команд у турнірній таблиці, відбудеться найближчої п’ятниці на київському стадіоні ім. Лобановського – українське Класичне між «Динамо» і «Шахтарем». Портал «Рейтинг Букмекерів» поцікавився у колишнього нападника збірної України Івана Гецька, чого очікувати від цього поєдинку.

гецко

— Іване Михайловичу, з яким настроєм ви очікуєте українське Класичне?

— Чекаю тільки на позитивні емоції. «Шахтар» очолив новий наставник, у донеччан тим самим з’являються нові амбіції. Йде зміна поколінь, але глобально на результатах це не позначається.

Що в цей час відбувається у «Динамо»… На мою думку, кияни десь близькі до краху, хоча це слово може й надто жорстке.

Що відбувається всередині клубу – я не знаю, але впевнений, що там не все гаразд. Команда втрачає очки у матчах із середняками, а це недозволенно для гранда, якщо так зараз можна назвати «Динамо».

Поки я сумніваюся, що пропущені матчі допоможуть киянам піднятися нагору турнірної таблиці, враховуючи футбол, який вони нині демонструють. Треба щось змінювати…

— Чи піде на користь «Шахтарю» зміна головного тренера посеред сезону?

— За будь-якої зміни наставника відбуваються різні конвульсії: або колектив починає швидко прогресувати, або ж все йде вниз. Наразі, як я розумію, «Шахтар» є добре підготованим, Даріо Срна підтримав рівень команди.

Головне, щоби футболісти повірили новому тренеру. Якщо так станеться – то «гірники» не втратять своїх позицій ні на внутрішній арені, ні на європейській.

— В останніх трьох матчах «Динамо» набрало всього одне очко. Футболісти киян завинили перед своїми вболівальниками?

— Безперечно. До цього клубу інше ставлення, це – обличчя України. І те, що зараз відбувається, насторожує. Так, йде війна, але команда не показує навіть 10-ти відсотків від того, що від неї чекають. І чим далі, то більшою стає думка, що «Динамо» згасає.

Я не знаходжуся всередині колективу, але часто говорять, що риба гниє з голови. Нічого не маю проти Мірчі Луческу, він є великим тренером, але настає час, коли треба мати мужність піти. Можна навести приклад Алекса Фергюсона, який одного разу сказав, що його час у «Ман Юнайтед» закінчився – після того клуб так і не вийшов на топ-рівень.

Щось подібне відбувається і з «Динамо» після смерті Валерія Васильовича Лобановського. Вже понад 20 років «біло-сині» не можуть знайти спеціаліста, який би вивів «Динамо» на найвищий рівень.

При цьому я впевнений, що не треба шукати тренера на стороні. Потрібна та людина, яка знає команду зсередини. Ось тільки завдання – правильно вибрати такого фахівця, вгадати.

— Попри різну кількість проведених матчів у команд, в разі поразки «Динамо» можна виключити із чемпіонських перегонів?

— Не хотілося б поки що про це говорити, пройдено лише третину дистанції, а щільність у турнірній таблиці серйозна. Мені важко уявити, щоби «Динамо» боролося за потрапляння в трійку призерів, або за зону єврокубків – кияни завжди боролися за чемпіонство. Так, «динамівці» свого часу були третіми, четвертими… Але рівень та авторитет клубу такий, що від нього чекають лише максимального результату.

Проте я радий тій боротьбі, яка зараз триває у чемпіонаті – це важливо для розвитку українського футболу. Під час моєї кар’єри перших два місця не розігрували, там завжди були «Динамо» і «Шахтар».

Нині ситуація трохи змінилася: з’явився «Кривбас», який не хоче віддавати перше місце, чудово виглядають «Чорноморець» та новачок УПЛ «Полісся». Втім, київський клуб ще рано списувати з рахунків.

— Хто фаворит у протистоянні «Динамо» та «Шахтаря»?

— Будь-яка команда може зібратися на окрему гру, в якому б стані вона не перебувала. Тому я впевнений, що навіть попри рівень нашої ліги, цей матч буде найкращим з погляду інтриги та якості самого футболу. Це наше Класичне, на яке ми всі чекаємо.

— Тоді яким буде ваш прогноз на цей поєдинок?

— Якщо чесно, то останнім часом я більше вболіваю чомусь за «Шахтар», аніж за «Динамо». Але, знову ж таки, в 90% випадків, коли зустрічаються ці суперники, завжди була інтрига.

Віддаю невелику перевагу «гірникам», однак я впевнений, що підопічні Луческу зберуться і дадуть серйозний бій. Хочеться, аби команди порадували результативною грою, щоб цей матч було приємно дивитися. Рахунок? 3:2 на користь «Шахтаря».


Фото - ФК "Чорноморець"