23 жовтня 2023 12:59

Віце-президент "Барси" про 304 млн євро прибутку за підсумками фінансового року: "Це результат екстраординарних заходів, але бренд клубу сильний"

Віце-президент «Барселони» наголосив на прогресі в економіці клубу за минулий сезон.


За словами Едуара Ромеу, дохід «Барселони» у сезоні-2022/23 склав 1,259 млрд євро за запланованих 1,255 млн євро – при цьому порівняно з минулим роком зросли доходи від стадіону (+28 млн) та рекламних контрактів (+19 млн), а прибуток від трансферів та телеправ знизився (-25), що пов'язано з невдалими виступами у єврокубках.


Витрати «Барселони» за минулий фінансовий рік склали 1,165 млрд євро – на 100 млн євро більше запланованого.


«У бюджеті було закладено прибуток у 274 мільйони євро, насправді ми отримали 304 мільйони. Ми не приховуємо, що це стало результатом двох екстраординарних операцій, які принесли близько 400 мільйонів євро. Це дозволило нам провести деяке чищення. Не варто приховувати, що реальні збитки становили 200 мільйонів доларів, але бренд «Барси» сильний.


500 мільйонів негативного балансу було списано, і це важливо для душевного спокою партнерів та для довіри інвесторів. Важливо представляти кошти без дисбалансу. Ми взялися за борг – це наш тягар. Ми скоротили його з 1,35 млрд євро менш ніж до 1,2 млрд. По-перше, завдяки структурі, за якою ми зможемо платити вчасно. Другий аспект – ціна. Відсоткові ставки було підвищено до 7-8%, і вони були рефінансовані.


Було важливо повернути радість, яку ми бачили на Камп Ноу і знову стати конкурентоспроможними. На другий рік ми змогли конкурувати. Витрати можна знизити, але настає момент, коли далі знижувати їх вже не можна, тож доходи мають зростати.


[Зарплати] становлять 79% від звичайного доходу та 54% з урахуванням важелів. Приймаючи ці 54% як належне, ми обманюємо себе – реальність така, що щодо звичайних поточних витрат ми знаходимося на рівні 79%, що вище за рекомендації УЄФА», – сказав Едуар Ромеу.