13 вересня 2023 23:29

Європарламент визнав Лукашенка причетним до війни проти України: вимагає ордер на арешт

Фото - ua.depositphotos.com


Європарламент визнав білоруського диктатора Олександра Лукашенка причетним до війни проти України на рівні з Владириром Путіним і закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.


Європейський парламент прийняв резолюцію "Про відносини з Білоруссю". Резолюція нагадує повний перелік злочинів білоруського режиму, починаючи від розпалювання ненависті та участі в російській антиукраїнській пропаганді до прямої підтримки російської армії, включаючи наданий дозвіл напасти на Україну з території Білорусі та прямі поставки боєприпасів і військового спорядження.


"Режим Лукашенка повинен понести відповідальність за співучасть у злочині агресії, військових злочинах, злочинах проти людства і за злочин геноциду, вчинені проти України", - йдеться в документі.


Відповідно, країнам-членам ЄС пропонується шукати правові шляхи для вилучення фінансових активів білоруського керівництва і відповідних підприємств, щоб направити їх по можливості на відновлення України.


Окремим є розділ резолюції, присвячений злочинному вивезенню з України до Білорусі понад 2150 дітей. Європарламент вважає Лукашенка відповідальним за ці військові злочини, як і Володимира Путіна і Марію Львову-Бєлову, і закликає МКС видати подібний міжнародний ордер на арешт Лукашенка.


Вивезення українських дітей до Білорусі


Псевдопрезидент Білорусі Олександр Лукашенко визнав, що допомагатиме російським окупантам викрадати українських дітей з частини сходу України.


Понад 2000 дітей вивезли з окупованих територій України до Мінська, де їх потім розподілили по спеціальних таборах. Як пише видання The Wall Street Journal, маленьких українців доправили до столиці Білорусі залізницею, а по таборах вже розвозили на автобусах футбольної команди "Шахтар Солігорськ". Вона належить генеральному директору "Білоруськалія" Івану Головатому.