12 вересня 2023 10:59

Олег ФЕДОРЧУК: "Італія буде під тиском – це шанс для збірної України"

Після вдалого матчу проти збірної Англії (1:1), на підопічних Сергія Реброва тепер очікує не менш важливий поєдинок з Італією, в якому «синьо-жовтим» не бажано програвати. Чого чекати від української збірної у Мілані – портал «Рейтинг Букмекерів» поцікавився у тренера та відомого футбольного експерта Олега Федорчука.


— Олеже Вікторовичу, загалом ви задоволені тим, що побачили на полі у Вроцлаві проти англійців?


— У таких поєдинках я намагаюся аналізувати роботу тренерського штабу, і після гри з Англією маю лише позитивну думку. На мій погляд, Сергій Ребров наразі повертається до джерел, що були закладені ще Валерієм Лобановським: високий рівень дисципліни, гра від оборони та гарна фізична готовність. Це були три кити нашої тактики.


Мені сподобалося те, що ми не стали дивувати англійців контролем м’яча, як це було в першій зустрічі, коли збірну тимчасово очолював Руслан Ротань. Ми грали з огляду на свої можливості – вважаю, що це був єдиний правильний шлях до позитивного результату, враховуючи всі наші сьогоднішні реалії.


— Тобто перший вересневий іспит Україна склала?


— Абсолютно. Попри велику статистичну перевагу англійців, вони не мали багато гольових моментів, як правильно зазначив Сергій Ребров на післяматчевій пресконференції.


Так, напруга біля наших воріт була, але без цього не можна, коли тобі протистоїть одна з найкращих команд Європи. Я вважаю, що збірна України мала ідеальну тактику і досягла максимум із можливого.


Чи реально відновитися після складного матчу з Англією та у всеозброєнні підійти до поєдинку з італійцями?


— Відновлення – складний процес, але на цьому не варто загострювати увагу, оскільки футболісти італійської збірної теж витратили чимало сил у протистоянні з Північною Македонією.


При цьому треба розуміти, що й моральний стан у підопічних Лучано Спаллетті – не найкращий, тому що були втрачені «необов’язкові бали». Я припускав, що македонці можуть вистрілити, оскільки мали мотивацію засвітитися перед італійцями: вони – сусіди, і македонські футболісти мріють потрапити до Серії А.


Перед очним протистоянням України та Італії команди перебувають приблизно в рівних умовах, якщо враховувати навіть кадрові питання… Тим паче, що нас влаштовує і нічия, на відміну від господарів, тож ми маємо більше варіативності у тактиці.


«Синьо-жовті» можуть дозволити собі грати суто на оборону. І якщо забігати вперед, то для нас нічия в Мілані була б ідеальним результатом.


— Що буде найважливішим у зустрічі з італійцями?


— Концентрація в обороні, оскільки італійські команди та їхня збірна можуть вичавити максимум із мінімуму, тому необхідно бути дуже уважними біля своїх воріт. Це буде гра нервів, нам потрібно терпіти і чекати свого шансу.


— Італія буде зла після невдачі у Північній Македонії?


— Не стільки зла, скільки сконцентрована. При цьому вони будуть скуті, адже друга втрата поспіль для них стане катастрофою. Вони досі не можуть відійти від того, що не потрапили на чемпіонат світу, а тут ще ледь не на волосині висить питання щодо участі Італії у фінальній частині Євро-2024.


Все це може зашкодити діям нашого суперника на полі, що грає нам на руку. У збірної України немає такого тиску: в нас війна, зміна поколінь, тренер лише очолив команду…


Втім, якщо повернутися до матчу з Англією, то здалося, що футболісти діяли спокійно, без зайвої нервозності.


Так, це не був найкращий матч у виконанні збірної України, але принаймні відчувалося – колектив знає, що робить. Це є важливим моментом завдяки тренерському штабу Сергія Реброва.


Яким буде ваш прогноз на матч ІталіяУкраїна?


— Я ставлю на нічию. Позитивні думки матеріалізуються, тому потрібно їх дотримуватися (усміхається). Обидві команди заб’ють – 1:1.


Фото - ФК "Таврiя"