9 вересня 2023 10:30

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Малиновського та Шапаренка збірній України не вистачатиме"

Сьогодні збірна України проведе свій черговий матч відбірного турніру Євро-2024. Суперником синьо-жовтих буде лідер нашої групи — команда Англії. Про перспективи команди Сергія Реброва у цьому поєдинку сайт zbirna,com поговорив із колишнім півзахисником Динамо та збірною України Сергієм КОВАЛЬЦЕМ.


— Сергію Івановичу, в історії збірної України ще не було такого, щоб у спарках відбірних турнірів до чемпіонату Європи чм світу нам протистояли одразу дві топ-збірні Європи. Які ваші передчуття?

— На мій погляд, у плані гри та результату з Англією буде складніша гра, ніж з Італією. Гарет Саутгейт очолює британську збірну протягом семи років, при цьому команда показує якісний футбол. В англійців божевільний вибір класних виконавців, тому вважаю, що нічийний результат був би добрим підсумком для збірної України.

В Італії змінився головний тренер, команда переживає зміну поколінь. Попередній наставник Скуадри Адзурри Роберто Манчіні перестав керувати колективом, доказом цього — невихід італійців на останній чемпіонат світу. Вони мали чимало конфліктних ситуацій, тому вірю, що українці мають непоганий шанс на позитивний результат цієї зустрічі.

— Зараз уже можна говорити про те, що збірна Англії виграє нашу групу?

— Думаю так. Дуже вже впевнено вони виглядають.

— Як правильно українцям розподілити стратегію на ці два поєдинки, адже виходить, що наш головний конкурент Італія, з якою грати після Англії?

— Якби перший матч був із Італією, то, можливо, було б легше. Тренерському штабу непросто буде розподілити сили своєї команди, оскільки між матчами три дні, до того ж і суперники з числа тих, з якими потрібно викладатися по максимуму.

— Як ви вважаєте, футболісти збірної України вже розуміють усі вимоги Сергія Реброва, під керівництвом якого команда зіграла два матчі?

— Тут все залежить від інтелекту гравця, як хлопці розуміють завдання перед матчем та під час поєдинку. Вважаю, що збірна України має якісний склад, багато виконавців виступають за кордоном, граючи в топ-чемпіонатах Європи. Так, у зустрічах із Мальтою та Північною Македонією не все виходило, особливо у другому таймі, але важливо було взяти максимум, з чим команда впоралася. А це додаткова впевненість, з якою синьо-жовті підходять до поєдинків із Англією та Італією.

Хоча ті ж матчі проти британців у чвертьфіналі Євро та навесні, мені здається, збірна України програла до його початку, не було іскри, боротьби на кожній ділянці поля. Сподіватимемося, що цього разу багато що зміниться.

— Наскільки сильно на потенціалі нашої команди може позначитися відсутність Руслана Малиновського та Миколи Шапаренка?

— Це два гравці, які можуть створити перевагу за рахунок якісного ведення м'яча, гарного далекого удару. Хоча Шапаренко, як на мене, після травми ще не вийшов на пік своєї форми, а Малиновський після переходу в Марсель не так часто виступав, як це було в Аталанті. А зараз у Дженоа півзахисник тільки адаптується, тому потрібно небагато часу, щоб ми побачили того Малиновського, якого звикли бачити. Хоча в ігровому плані цих хлопців все рівно не вистачатиме.

— Ви сказали, що сподіваєтесь на нічию у матчі з Англією…

— Це реально. Звичайно, можна думати і про перемогу, але зараз збірна Англії, враховуючи їхній потенціал, надто сильна. Тому нічия була б у скарбничку збірної України.

Сергій ДЕМ'ЯНЧУК