17 липня 2023 13:13

"Зінченко виявився ключем для Артети": українець увійшов до топ-5 гравців "Арсеналу" - екс-зірка "Шахтаря" останній

Олександр Зінченко перейшов до Арсеналу з Манчестер Сіті в липні минулого року за 35 мільйонів євро і став одним із основних гравців команди Мікеля Артети.


Цей трансфер увійшов до п'ятірки найкращих переходів, які лондонський клуб здійснив за час роботи у клубі іспанського фахівця.


Топ-5 трансферів Арсеналу за Артета за версією сайту Caughtoffside


1.Деклан Райс (з Вест Хема 2023 р.);


2.Мартін Едегор (з Реалу 2021 р.);


3. Габріель Магальяйнс (з Лілля 2020 р.);


4. Габріель Жезус (з Ман Сіті 2022 р.);


5. Олександр Зінченко (з Ман Сіті 2022 р.).


Журналісти сайту вважають, що Зінченко допоміг команді Артети розпочати боротьбу за чемпіонський титул в АПЛ.


«Приєднавшись минулого літа, Зінченко виявився для Артети ключем до того, щоб справді змусити цю команду грати так, як він хотів. Вони б не були справжніми претендентами на титул без українського гравця.


У новому сезоні потрібно більше послідовності, але він, безперечно, був надзвичайно важливим підписанням в епоху Артети», – написало джерело.


Перехід бразильського екс-хавбека донецького Шахтаря Вілліана з Челсі у 2020 році був визнаний найгіршим із усіх 24 трансферів Арсеналу за час тренерства Артети.


«Це був безкоштовний трансфер, тож це не стало великою тратою грошей. Але Вілліан був жахливий у своєму єдиному сезоні в Арсеналі і не мав нічого спільного з тим чудовим талантом, який ми бачили протягом стільки років у Челсі.

Що саме пішло не так у команді Артети – не зовсім зрозуміло. Але він, безумовно, був найгіршим із усіх 24 підписань з огляду на очікування від нього», – зазначив сайт.


26-річний Зінченко провів за Арсенал 33 матчі, забив один гол і зробив дві результативні передачі.


Контракт українського захисника з лондонським клубом діє до червня 2026 року.


34-річний Вілліан, який виступав за Шахтар з 2007-го по 2013 рік, захищав кольори Арсеналу у сезоні 2020/21 та зіграв за команду Артети 37 поєдинків, у яких забив один м'яч та оформив сім асистів.


41-річний Артета очолив Арсенал у грудні 2019 року. Минулого сезону «каноніри» посіли друге місце в АПЛ і вперше за шість років зіграють на груповій стадії Ліги чемпіонів.