5 липня 2023 23:55
1

Трансферне літо "Динамо": вiдхiд легіонерів, повернення орендованих та вільні агенти

Минулого місяця ми розбирали, хто з гравців, які були в наявності у "Динамо", здатний стати лідером команди замість Циганкова, який пішов до "Жирони", і дійшли висновку, що найближчим наступником Віктора на цю роль є Буяльський.

На той момент серед футболістів "біло-синіх" тільки він мав необхідні ігрові якості у поєднанні з досвідом, щоб стати головною фігурою у складі киян. Також почав набирати хід Ванат, але навіть з урахуванням виданих йому авансів він ще має показати себе на більш тривалій дистанції.

Втім, питання з пошуком нових лідерів можна вирішити й іншим шляхом, без ставки лише на внутрішні резерви. Насамперед, за рахунок запрошення досвідчених виконавців та повернення орендованих гравців. Як бачимо, таку практика вже почало застосовувати керівництво "Динамо".


Андрій Ярмоленко
повернувся до рідного клубу у статусі вільного агента після річного виступу за "Аль-Айн", уклавши контракт терміном на два роки і ставши поки що найгучнішим підписанням киян.


Повернулися з оренди у "Зорі" півзахисники Сергій Булеца та Володимир Бражко, які вирушили разом із командою на збір. Прибув до "Динамо" захисник і Крістіан Біловар, який відіграв сезон у кіпрському АЕЛі.

Цілком імовірно, що тягар лідерства може знову взяти на себе насамперед Ярмоленко, якого здебільшого для цього підписували. Це дозволяють і авторитет, і досвід, і майстерність легенди клубу, яку, як кажуть, не проп'єш. Тим більше, що як мінімум для чемпіонату України його в Андрія все ще більш ніж достатньо.


Другий не такий очевидний, але від цього аж ніяк не неможливий варіант – Бражко. Незважаючи на те, що Володимиру лише 21 рік, він чудово показав себе минулого сезону, виступаючи за "Зорю", і зарекомендував себе одним із найкращих гравців чемпіонату. Щоправда, спочатку йому доведеться виграти конкуренцію у Сидорчука, який є його прямим конкурентом за місце у стартовому складі.


Також потрібно враховувати і той факт, що новий сезон "Динамо" може почати без Буяльського. За словами Ігоря Суркіса, хавбек має бажання спробувати свої сили за кордоном, і все залежатиме від того, надійде по ньому пропозиція, що влаштовує гравця і клуб, чи ні.

Крім того, киян можуть залишити й інші провідні гравці. Насамперед це Георгій Бущан, Сергій Сидорчук та Микола Шапаренко. З ними ситуація така сама, як і з Буяльським. Будуть вигідні пропозиції – продадуть. Але поки що таких немає.


Необхідно розуміти, що воєнні дії, що продовжуються в Україні, і непотрапляння "Динамо" до Ліги чемпіонів або Ліги Європи суттєво зменшило фінансові можливості клубу. Додаткового доходу не буде, відповідно і нових трансферів чекати не доводиться.


З цієї причини ставка також робитиметься на молодь із "Динамо" U-19. За минулий сезон у першій команді вже показали себе Антон Царенко та Владислав Ванат. Активно залучалися Самба Діалло, Антон Боль, Олександр Яцик, Навiн Малиш.

Але із залученням інших нових молодих кадрів, можливо, доведеться зачекати. "Динамо" U-19 залишила низка гравців 2004 року народження: воротар Дмитро Погорілий, захисники Артем Бенедюк, Даніл Білоконь, Владислав Єременко, Артем Слесар, Арсеній Філатов, півзахисники Артем Грохольський, Данило Юшко, нападники Максим Зоренко, Денис Шарай. З цієї вікової категорії залишився лише хавбек Максим Тетеря.


Наразі на зборі юнацької команди "Динамо" перебувають 30 гравців. 15 з них повернулися з оренди в "Зорі", 13 зі складу киян минулого сезону і ще на перегляді перебувають два футболісти з "Львова" - центрбек Тарас Міхавко та нападник Владислав Герич, який встиг забити за "Динамо" U-19 у спарингу з "Оболонью". З них на новий сезон буде відібрано 26 футболістів.

Що стосується інших потенційних втрат киян та тих, що вже відбулися, то їх достатньо. Микита Бурда, чий контракт із клубом добіг кінця, перейшов у "Колос". Розірвано угоду з Артемом Бєсєдіним. Він набув статусу вільного агента. Ні той, ні інший за фактом непогано починали в "Динамо", але покладених на них надій за низки причин не виправдали.


Попрощався із "Динамо" Денис Бойко. Матч останнього туру минулого сезону з "Металістом 1925" став останнім для ветерана за динамівців через контракт. Тим часом із першою командою почав тренуватися його 17-річний колега з воротарського цеху В'ячеслав Суркіс. Тож кіперів у киян достатньо і переживати за цю позицію не варто.


Поки що незрозумілим залишається майбутнє Томаша Кендзьори. Поляк практично на 100% не залишиться в "Динамо", але куди перейде - наразі невідомо. Високооплачуваного захисника нібито хоче підписати "Фрозіноне" і навіть веде переговори з футболістом. У будь-якому випадку, друга частина минулого сезону показала, що Тимчик нітрохи не гірший за Томаша, тому сумувати про його відхід навряд чи доведеться.


Була інформація про те, що ще два легіонери киян, Джастін Лонвейк і Решат Рамадані, швидше за все, будуть віддані в оренду, оскільки морально не готові грати в Україні в умовах війни. Голландець не зміг закріпитися у стартовому складі, а македонець взагалі виходив на поле за першу команду лише один раз, але прибув у розташування "Динамо" на зборі в Австрії.


Більше не перебуватиме на контракті у "Динамо" Фран Соль. Угода з іспанцем закінчилася, і наступним пунктом призначення його кар'єри став кіпрський АЕК. Скандальний Жерсон Родрігес, що блукає орендами, може повернутися до Туреччини. Око на люксембуржця поклали місцеві "Коджаеліспор", "Антальяспор" та "Сівасспор". Очевидно, це буде чергова оренда, оскільки контракт Жерсона з киянами спливає лише наступного літа, а купувати його навряд чи будуть.


Повідомлялося, що в іншій команді розпочати новий сезон може Богдан Лєднєв. Причина проста. Хавбеку потрібна ігрова практика, у київському клубі він навряд чи отримає достатньо часу на полі через високу конкуренцію. Ймовірно, Лєднєв буде відданий в оренду клубу з Прем'єр-ліги. Принаймні, це здається цілком логічним у ситуації, що складається. Поки що Богдан перебуває на зборі "Динамо".

Закінчилося перебування у "Леху" Георгія Цитаішвілі. Польський клуб вирішив не продовжувати співпрацю із грузином. Новим притулком динамівця стало "Динамо" Батумі, яке орендувало хавбека до кінця наступного сезону.

Завершилася історія з "Колосом" нападаючих Кирила Попова та Євгена Ісаєнка. Вони виступали за ковалівців на правах оренди, але за відведений ним минулого сезону ігровий час не забили жодного м'яча. Тобто ніяк себе не виявили. У "Колосі" вже оголосили про їхній відхід, але в "Динамо" ні того, ні іншого не буде.

Така сама ситуація у півзахисників Вікентія Волошина та Богдана Білошевського. Обидва динамівці завершили свої виступи в "Олександрії". Оптимальним варіантом продовження кар'єри цих чотирьох гравців видається та сама оренда.


Якийсь час залишалося невизначеним майбутнє в "Динамо" Олександра Караваєва через те, що його угода з клубом добігає кінця. І хоча офіційно про його продовження не оголошувалося, все йде до того, що незабаром стане відомо про пролонгацію контракту з досвідченим виконавцем. Інакше він би не вирушив на літній збір із першою командою і вже точно не вийшов у старті на спаринг із бухарестським "Динамо".


А от у іншого ветерана "біло-синіх" в особі Дениса Гармаша ситуація інша. За останньою інформацією, тренерський штаб бачить його гравцем глибокої ротації. А поки Гармаш вирішує питання зі своїм контрактом із керівництвом, він працюватиме з "Динамо" U-19.

Усі останні новини про переходи, пов'язані з гравцями "Динамо", Ви можете почитати у розділі "Трансфери".

Ну ясно , ждем новых рекордов ...(