6 червня 2023 17:09

Зруйнована після вибуху Каховська ГЕС: як затоплення території позначиться на футбольних спорудах

Підступність та підлість російських загарбників не знає межі. 6 червня близько 3-ї ранку окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, влаштувавши екологічну катастрофу.


Внаслідок руйнування дамби та станції, яка не підлягає відновленню, рівень води у Каховському водосховищі почав стрімко підніматися, і під загрозою підтоплення опинилося понад 80 населених пунктів. Це велика катастрофа, акт екологічного тероризму – справжнього екоциду. Поточні та віддалені наслідки безрозсудного діяння окупантів ще доведеться вивчити вченим.


Але вже ясно, що серед підтопленої інфраструктури будуть, звісно, й футбольні об'єкти. FanDay.net проаналізував, які стадіони на Херсонщині можуть піти під воду.


"Енергія" (Нова Каховка), вміщує 4000 глядачів


Рівень води у Новій Каховці на момент публікації матеріалу піднявся на 10 метрів. Домашній стадіон Енергії, на якому команда до повномасштабного вторгнення виступала у Другій лізі, повністю затоплено.


База Таврії у Мар'янівці уникла потопу, оскільки населений пункт знаходиться далеко від прибережної зони.


"Кристал" (Херсон), вміщує 11 000 глядачів


У Херсоні в даний момент ситуація така. Затоплено мікрорайон Острів, Речпорт та прибережні зони.


«До головної арени міста «Кристал», яка розташована неподалік набережної, вода не підійшла. Стадіон розташовується на височині, тому затоплення йому не загрожує», – зазначив у коментарі FanDay.net виконавчий директор Херсонської обласної асоціації футболу Олексій Кручер.



Також має вціліти стадіон КДЮСШ «Освіта» , який реконструювали років сім тому, створили сучасне штучне ігрове покриття. Невелика арена, яка приймала матчі, зокрема зимового турніру української Асоціації футболу Автономної республіки Крим, не затоплена точно. Вона в іншому районі очікується, що туди вода не взагалі підійде.


Однак іншим спорудам Херсона не так пощастило – стадіон «Майстер С» , що знаходиться біля Антонівського мосту, та стадіон в Антонівці – затоплено.


На прохання FanDay.net Олексій Кручер описав ситуацію на даний момент.


Затоплені стадіони:


1. «Майстер С» (Херсон)


2. Стадіон в Антонівці (передмістя Херсона)


3. «Енергія» (Нова Каховка)


4. Стадіон у мікрорайоні Основа (Нова Каховка).


Під загрозою затоплення знаходяться стадіони:


1. Олешках


2. Голої Пристані


3. Мікрорайоні Острів у Херсоні


4. Село Рибальче


І ще багато арен по всій течії Дніпра.


Яким був футбол Херсонської області до війни:


Кристал (Херсон), Енергія (Нова Каховка) та Таврія-Сімферополь грали у Другій лізі серед професіоналів – 15-те, 13-те та п'яте місця в Групі «Б» на момент дострокової зупинки сезону 2021/22.


У чемпіонаті України серед аматорських команд сезону 2021/22 грали Хлібороб (Нижні Торгаї) та СК Каховка. Станом на останній тур до повномасштабної війни Хлібороб був третім серед 9 учасників Групи 3, а СК Каховка – сьомою.