30 травня 2023 16:19

Виїхав з України: депутата Київради від партії "Слуга народу" Трубіцина просять оголосити в міжнародний розшук

Депутат Київради від партії "Слуга народу" Владислав Трубіцин виїхав з України й не прибув до Вищого антикорупційного суду, тож Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить оголосити його в міжнародний розшук.


Джерело: Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), Центр протидії корупції (ЦПК), джерело УП у правоохоронних органах


Деталі: САП не називає імені депутата Київської міської ради, але йдеться про "слугу народу" Владислава Трубіцина.


Його звинувачують в отриманні 1,39 млн грн хабара за сприяння в організації роздрібної торгівлі у Києві.


16 травня 2023 року обвинувачений у порушення обов’язків не з’явився у судове засідання, адвокати не могли повідомити про місце перебування фігуранта.


Слідство встановило, що обвинувачений перетнув кордон України 13 травня цього року. На сьогодні місцеперебування обвинуваченого невідоме.


Прокурор САП подав клопотання до ВАКС щодо міжнародного розшуку столичного депутата. Також обвинувачення буде вимагати звернення всієї застави в розмірі 10 млн 886 тис. грн в дохід держави та обрання обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, щойно його затримають.


Після затримання 11 лютого 2022 року депутату Київради було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою сплати застави у розмірі 14 млн 886 тис. грн. Заставу за нього внесли – тож на депутата було покладено процесуальні обов’язки, передбачені нормами КПК України.


Згодом ухвалою слідчого судді від 11.05.22 розмір застави зменшено до 10 млн 886 тис. грн – 2 млн грн перераховано на ЗСУ, а 2 млн грн – повернуто заставодавцю.

16.06.2022 слідчий суддя задовольнив клопотання сторони захисту і зменшив розмір застави до 9 886 000, а 1 млн було повернуто заставодавцю.


11 жовтня 2022 року НАБУ і САП скерували до суду справу за обвинуваченням депутата Київради, який очолює одну з постійних комісій Київради, і ще п’ятьох осіб в одержанні 1,39 млн грн неправомірної вигоди за сприяння в організації роздрібної торгівлі у столиці.


За "щедрі пожертви" фігуранти нібито надавали дозволи на розміщення мобільних точок торгівлі в семи районах Києва.


Обвинувальний акт щодо депутата та його спільників розглядає Вищий антикорупційний суд. Владислав Трубіцин вдруге не прибув на судове засідання у ВАКС, хоча був попереджений належним чином.


Прокурор САП повідомив, що 13 травня Трубіцин перетнув кордон в пункті пропуску "Рава-Руська" і до цього часу не повернувся.


Прокурор підготував два клопотання: про оголошення в міжнародний розшук і клопотання про звернення застави в дохід держави.


30 травня адвокати Трубіцина припинили його захист, тож прокурор також попросив призначити депутату адвоката з Центру безоплатної правової допомоги.


Суд відклав засідання до 13:00 понеділка 5 червня і доручив регіональному Центру безоплатної правової допомоги призначити Трубіцину захисника.


Довідка: 40-річний Владислав Трубіцин є депутатом Київської міськради IX скликання від партії "Слуга народу", головою комісії Київради з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою.