27 травня 2023 21:59

"Лутон Таун" переграв "Ковентрі" та вперше у своїй історії пробився до АПЛ

Матч між "Ковентрі Сіті" і "Лутон Таун" називали найромантичнішим фіналом плей-оф Чемпіоншипа за останні роки. Обидві команди ще п'ять років тому разом грали в Лізі 2 (четвертий дивізіон), але за короткий проміжок часу змогли піднятися в Чемпіоншип. Лише одна гра відділяла їх від АПЛ. "Ковентрі" не був в АПЛ з 2001 року, "Лутон" востаннє виступав у вищій лізі в 1992 році, в останньому сезоні Першого дивізіону, який зараз відомий як Прем'єр-ліга.


У регулярному чемпіонаті команди двічі зіграли внічию, і не дивно, що нічиєю і закінчився фінал. "Лутон" виглядав енергійніше та цікавіше на старті, у підсумку першим забив гол. Елайджа Адебайо отримав м'яч від воротаря на фланзі, обіграв захисника і викотив м'яч під удар Кларку. Це був типовий гол "Лутона" – швидка, вертикальна атака. Команда Роба Едвардса втратила на старті матчу свого центрбека Тома Лок'єра, якому стало зле, але зберегла холоднокровність і концентрацію.

"Ковентрі" губився на тлі "Лутона", але наприкінці першого тайму "небесно-блакитні" стали підтискати суперника. "Ковентрі" закінчив першу половину гри лише з одним ударом проти десяти у "Лутона", але після перерви у команди Марка Робінса вже було дев'ять ударів проти двох у "капелюшників", і один із них завершився голом – Амер замкнув передачу Дьєкереша. У потрібний момент лідери "Ковентрі" проявили себе.

Овертайм команди проводили на тлі втоми, удари і моменти давалися з великими труднощами. Здавалося, що серія пенальті неминуча, але на 115-й хвилині захисник "Ковентрі" Пансо подарував м'яч Тейлору, і форвард "Лутона" забив гол. "Помаранчева" частина "Вемблі" заволала від радості. Але Тейлор підіграв собі рукою, гол був скасований, і команди все ж пробивали пенальті.

У серії пенальті вирішальним став промах хавбека "Ковентрі" Фанкаті Дабо в шостому раунді, а "Лутон" забив усі удари. "Лутон" приєднується до "Бернлі" і "Шеффілд Юнайтед", які раніше пробили в АПЛ.