21 травня 2023 23:14

Олександр ХАЦКЕВИЧ: "Українці Лукашенку точно не пробачать. А справжні білоруси віддають своє життя за Україну"

Колишній головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич поділився думками про сьогоднішній стан речей у його рідній країні.


– Українці та росіяни, що приїжджали до Білорусі, до 2020 року запитували: «Що вас не влаштовує? Лукашенко, порядок, всє дєла…» Як ви їм пояснювали, що тут не все так просто?


– В той час у Білорусі ще було достатньо українських футболістів, наприклад, Саша Нойок. Він говорив: «Я не бачив кращої країни, ніж Білорусь, хочу тут залишитися», придбав нерухомість. А якщо запитати сьогодні в українського спортсмена, що раніше грав у Білорусі, чи готовий він зараз повернутися туди та постійно проживати?


Мені здається, 99% тих, хто у 2016-му, 2017-му , 2018-му чи 2019-му роках казали, що це гарна країна для життя і тут буде спокій для дітей… Так, можливо й спокійно, але ж ми говоримо про свободу слова, свободу вибору – цього немає. У моєму розумінні сьогодні в Білорусі це заборонено і при тому заборонено законом.

– Як ви гадаєте, українці зможуть пробачити Лукашенка?


Ні. Треба розуміти, якою є влада в Білорусі. Країна практично стала неофіційною частиною Росії. У 2020-му місцеві силові структури разом із російськими придушували мирні мітинги. Лукашенка точно не пробачать. А справжні білоруси віддають свої життя за Україну.


– Ви вірите в прекрасну демократичну Білорусь майбутнього? Що саме ви б хотіли там бачити?


Часто кажуть: «Нова Білорусь, нова Білорусь»…Білорусь – це й так молода країна. Сподіваюсь я в своєму житті ще зможу спокійно туди повернутися, спокійно ходити по вулицях, посміхатися, бачити своїх друзів та батьків, спокійно говорити на будь-яку тему – про спорт, політику та президента країни.


Говорити, що добре і що погано, а не «У нас все так добре, ми найкращі на Землі», як це зараз подається білоруському народу. Є країна, що має бути більш щасливою.