17 травня 2023 17:47

Ярослав РАКИЦЬКИЙ: "Якби я знав, що так буде, то ніколи б не поїхав грати до Росії"

Захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький пояснив, чому під час російсько-української війни наважився на перехід в чемпіонат Росії.


— Щодо запитань до тебе. Коли генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін давав інтерв’ю українському медіа Tribuna.com, то його запитали, чому клуб не коментує факт виступів Ярослава Ракіцького в чемпіонаті Росії від 2019 до 2022 року. Тоді Сергій Палкін пообіцяв, що найближчим часом ти даси власний коментар щодо цієї ситуації. Що б ти міг сказати?

— Скажу, що я, у першу чергу, футболіст. Футбол – моя робота і справа всього мого життя. І в Росії я робив лише те, що грав у футбол.

А коли почалася повномасштабна війна 24 лютого 2022 року, то я того ж дня вирішив розірвати контракт і повернутися до України. Цей вчинок і є моєю відповіддю.

Ніхто не міг уявити такого масштабу агресії, що росіяни тисячами вбиватимуть українців, руйнуватимуть наші міста. Якби я знав, що так буде, то ніколи б не поїхав грати до Росії. Щобільше, вважаю, що багато хто до лютого 2022 року не сприймав це настільки важко. Подивіться, у Росії проводився чемпіонат світу з футболу, мав відбутися фінал Ліги чемпіонів, багато українців продовжували жити в Росії і працювати, країни торгували між собою.

Але 24 лютого розставило все по місцях – в один день усі зрозуміли, що в нас, у цивілізованого світу немає нічого спільного з Російською Федерацією. Тому я тут, в Україні, разом зі своєю країною, зі своїм народом. І це моя відповідь на всі запитання, — сказав Ракицький.