15 травня 2023 11:28

"Його можна називати обмеженим гравцем". Блогер оцінив вплив Буяльського на гру "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився аналізом гри півзахисника "Динамо" Віталія Буяльського у матчі з "Чорноморцем":


Динамо 2:3 Чорноморець
Віталій Буяльський

В мудрого українського народу знову підгоріло на темі Буяльського. Зазвичай пропагую тезу, що якщо треба пояснювати, то...не треба пояснювати. Але інший Міша наполягає, що треба. Ось дослухаюся. Чесно, не доганяю чому досі в це варто поглиблюватися, але виходу немає. Тож: «Чорноморець не зміг закрити Буяльського».

Почнемо з основ. Віталієві, щоб сяяти потрібна одна умова. Тому його можна називати обмеженим в деяких сенсах гравцем. Він дійсно лімітований.

Цією необхідною умовою є здатність Динамо підіймати м’яч до фінальної третини, бо Віталій оперує в останніх 30 метрах поля. Чому останні 30 метрів? Буяльський - НЕ «працівник фізичної культури та спорту», він поступається в дистанційній швидкості Кабаєвим та Бенітам. Це факт. Але мозок Віталія у моменті тут і зараз працює швидше, ніж у згаданих категорій легкоатлетів.

Звідси відповіді на все:
⁃ чому Буяльського мало бачимо в Євробкубках, бо Динамо всцикається перейти центр поля без втрати
⁃ чи чому гра в бий-біжи не підходить Віталію так, як гра з позиції сили (проти Чорноморця, наприклад)

Знову ж, мудрий український нарід сприймає «закрити Буяльського» надто буквально. «Закрити Буяльського» - це не приставити до нього опікуна. Це створити на полі такі умови, що Віталій не може продемонструвати свої найкращі якості.

Беремо для порівняння матч з Ворсклою, де Буяльський мав декілька гольових нагод. Але загалом був далекий від своїх звичних обсягів. Як полтавчани обмежили Віталія:
⁃ тиском на задню лінію та стримуючи киян в центрі поля (75% усіх передач виконано Динамо в перших двох третинах)
⁃ в підсумку середнє тримання м’яча в киян тривало 3.2 передачі, та й загальний відсоток володіння склав 47.5%
⁃ звідси очікувані проблеми з атакою штрафного майданчику, бо до нього команда не могла дійти фізично (лише 6 глибоких передач та 16 спроб входження до периметру)

Моменти у Віталія все одно виникали, але він не був звичним собою: 0 глибоких передач, 0 спроб входження до штрафного, 1 дотик до м’яча в периметрі.

Чорноморець не зробив і половини того, що вдалося команді Скрипника:
⁃ Динамо мало лише 39 втрат в перших двох третинах проти 50 в матчі з Ворсклою (зважуємо додатково на % володіння), тож якісного тиску не було; у фінальну та у фінальній третині було виконано на 10% передач більше
⁃ без тиску Динамо вийшло на рівень понад 5 передач за тримання (вперше за 10 турів) та загалом понад 60% володіння
⁃ за таких умов Динамо створило достатній тиск на штрафний майданчик, а Буяльський почував себе, як риба у воді

Що таке достатній тиск? Дивимося за середніми показниками по сезону та порівнюємо:
⁃ виконано 18 глибоких передач до 20 метрової зони від воріт (13.77 по сезону)
⁃ виконано 39 спроб входження до штрафного (33.46 по сезону)
⁃ здійснено 33 дотики до м’яча в штрафному (25.85 по сезону)

Говорив неодноразово, що Шахтар створює тиск на штрафний, але не створює моментів з гри: тут обернена ситуація, бо Динамо створило 7 big chance епізодів. Буяльський - головний з факторів цього процесу:
⁃ 7 глибоких передач з 18 командних
⁃ 10 спроб входження до штрафного з 39 командних
⁃ 9 дотиків до м’яча в штрафному з 39
⁃ 4 створені шанси на 0.73 хА
⁃ передасист у власному ж голі

Чи створили би кияни цей тиск, який конвертували у моменти без Буяльського? Очевидно, що ні. Просто порівняйте де та як приймає та оперує Віталій, а де «працівники фізичної культури та спорту». За умов низького блоку та високої насиченості тілами штрафного майданчику він майже завжди відкритий та готовий.

Тому апріорі, якщо суперник створює ЄДИНИЙ сценарій, за якого Динамо виглядає командою, то суперник швидше відскочив, як самі кияни відскочили з Ворсклою.

Я розумію вашу ненависть до Динамо, тому що Суркіси, тому що дід і т.д. Їх поразки - це ваші перемоги. Конституція не забороняє гейт. Але, правда, не заганяйтеся з розповідями про «сучасний футбол», в який грає Чорноморець. Вони лише вчаться, роблять перші кроки. Варто підтримувати в них це бажання.
Матч доводить, що вони лише на початку довгого та складного шляху: гості зробили майже усе, щоб його програти. Просто збіг обставин, що гра закінчилася з рахунком 2:3.

2.93 xG в першому колі - 3 голи киян, 2.94 зараз - 2 голи киян. Вищий показник в цьому сезоні УПЛ був лише раз - 4.4 проти МХ1925 (0:0).