14 травня 2023 14:56

Йожеф САБО: "Якщо Луческу піде, наступним тренером "Динамо" має бути тільки Шовковський"

Заслужений тренер України Йожеф Сабо поділився з terrikon.com своїми враженнями щодо заключного відрізку змагань в УПЛ. Сабо з інтересом відстежує чемпіонські перегони, вважає, що Олександр Шовковський в перспективі на постійній основі має замінити Мірчу Луческу, а ще вражений кількістю суддівських помилок на весняному етапі чемпіонату.


- Йожеф Йожефовичу, як вам розв’язка чемпіонських перегонів?


- «Динамо» точно не може виграти чемпіонство. Там немає гравців, там молодь, в принципі в інших командах теж… В боротьбі залишаються «Шахтар» і «Дніпро-1» - ці дві команди і поборються за чемпіонство. Думаю, «Шахтар» все ж ближчий до перемоги. Але це футбол, ще все може змінитись, «гірники» мають гандикап у два очки. Залишається ще 4-5 матчів, тож все попереду. Плюс вони ще мають грати між собою. В цьому матчі і може вирішитись хто буде чемпіоном.


- Чому навесні «Динамо» зійшло з чемпіонських перегонів?


- Зрозуміло, що з команди пішли іноземці, але при цьому й Лучески якось дивно себе повів. З його поведінки я побачив, що йому все одно – програє він чи виграє. Раніше він бігав, підказував, видно було, що переживає за результат, а зараз абсолютно спокійно сидів. Можливо на це вплинув стан здоров’я. Тому зараз вони вже можуть тільки сперечатись за 3 місце з «Зорею». Але сьогодні «Зоря» демонструє дуже гарну гру. Тому, думаю, що зараз «Динамо» фінішує четвертим, «Зоря» - третьою, а «Шахтар» та «Дніпро-1» посперечаються за чемпіонство.


- «Зоря» загалом своїм виступом здивувала. За рахунок чого команда здобуває результат?


- Так, «Зоря» дивує. Втім, все закономірно, там досвідчений тренер, який вміє поставити гру. Плюс там є хороші гравці. Наприклад, Бутко, який грав за збірну, Булеца, який належить «Динамо»… Тож вони виглядають дуже солідно.


- Як вам матчі «Динамо» під керівництвом Олександра Шовковського, бачите зміни у грі?


- Я обома руками за Шовковського. Я з ним працював, я знаю його як людину і можу сказати, що він великий професіонал. Я вболіваю за нього. Але зараз в турнірній таблиці відстань від конкурентів, тієї ж «Зорі», аж 5 очок. Це дуже багато. (Інтерв’ю записано напередодні 26-го туру УПЛ) І нині кияни можуть поборотись лише за третє місце.


- З’явились чутки, що в майбутньому сезоні «Динамо» може очолити поляк Марек Папшун, який виграв чемпіонство з «Ракувом». Як ви на них відреагували?


- Я думаю, що це просто вкид від деяких журналістів. Не впевнений, що цей тренер піде кудись з тієї команди. Тим більше, у Луческу ще рік контракту. А він не піде нікуди, поки його не відпрацює. Якщо все ж так станеться, що Луческу піде, наступним тренером має бути тільки Шовковський.


- Чому навесні в УПЛ багато суддівських скандалів і чи впливає це на розстановку сил в турнірній таблиці?


- Дійсно, суддівство, на жаль, зараз на першому плані. Ми всі вже запам’ятали прізвища арбітрів, адже дуже багато вони роблять помилок. Я не знаю, що будуть робити в УПЛ з суддівством, але це не може так продовжуватись. То помилково призначають пенальті, то дають червоні картки… Суді мають виходити на поле і судити те, що є, а не просто свистіти.


- Матчі претендентів на чемпіонство мають проходити за присутності системи ВАР?


- Обов’язково. І в цьому питанні навіть не може бути іншого рішення. Але ті рефері, які працюють на ВАР теж мають бути чесними і коли буде суперечлива ситуація, щоб усе правильно вирішили. І це дивно, що зараз у матчі «Дніпра-1» з «Олександрією» не було ВАР.


- Як ви ставитесь до того, що клуби самі вирішили придбати системи ВАР?


- Я днями прочитав, що «Шахтар» купить системи ВАР і передасть УПЛ, чесно, я з цього посміявся, адже це нічого не змінить. В УПЛ самостійно визначають де бути тому ВАРу. І взагалі це ганьба, що клуби купують ці системи, невже у УПЛ немає грошей? А ці клуби, які купують – молодці, адже всі хто переживають за український футбол, хочуть щоб гра була чесною.