14 травня 2023 13:23
1

Блогер: "Це найкраща пасова гра "Динамо" за 11 весняних турів з точки зору її логічного втілення у щось"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Telegram-каналі проаналізував матч "Динамо" - "Чорноморець" (2:3).


Динамо 2:3 Чорноморець


Мене не годуй, а дай вчепитися в чиюсь шию, але цього разу теза максимально проста: якщо Динамо десь у паралельних всесвітах зіграє ось саме так 100500 ігор проти Чорноморця, то виграє більшість з них (77%), бо заб’є більше зі створеного. Одесити так само переможуть лише у 9% симуляцій.


Особисто мене суттєво більше заспокоює цілий список моментів, які матимуть довготривале значення, ніж ситуативна поразка 2:3 в одному окремому матчі. Приклади деяких з них? Ок.


Максим Дячук, якого я критикував за кожної нагоди, та якого є за що стукнути по сраці за перший гол (там якась дивина, якщо грали зону, то чому усі повтікали на ближню; якщо грали персоналку, то чому не грали один-в-один), декілька разів непогано проривався з м’ячем до чужої третини. Декілька разів без м’яча створював можливість для передачі та розтягував пильність суперників, забігаючи флангом наче фулбек. Раз залишився біля чужого штрафного, очікуючи подачу, а не поспішав додому вже за 0:2. От усе це для молодого та не дуже досвідченого ЦЗ - круто. Футбол потребує гнучкості, а не того, чого навчають у U19 - влупив лонгбол та стій чекай доки прилетить лонгбол назад від кіпера. Особливо побачене вражає за двох факторів:


⁃ раніше Максим не робив такого, лише нещодавно почав проявляти більшу активність


⁃ не забуваємо прізвище його тренера в U19 та «дінамавскій футбол», що не передбачає таких мувів взагалі


Тож попри результативну помилку - нормальний матч, з якого потрібно зробити висновки, які зробив проти Довбика після зустрічі з Сіталом. Вектор розвитку - вірний! Це зараз головне. Якщо робота над згаданим вище буде продовжена, то одного дня вона обов’язково принесе результат. Можна десь в Борнмуті опинитися.



Інший аспект - неймовірна взаємодія дуету Ванат-Буяльський. Просто Батько, що один, що інший:


⁃ 10 з 18 командних глибоких передач до 20 метрової зони від воріт (7 у Буяльського)


⁃ 13 з 39 командних спроб входження до штрафного (10 у Буяльського)


⁃ 21 з 33 дотиків до м’ячі в периметрі штрафного (12 у Ваната)


Ванат забив та віддав на Буяльського. Якщо раніше я неодноразово помічав, що Влад за звичкою U19 забагато бере на себе, не помічаючи партнерів (бо в U19 вони просто рідко є поруч, Владислав один проти декількох суперників в атаці), то тренд починає змінюватися. Ванат дорослішає і частіше підіймає очі та якісніше комбінує. Те що вони вдвох робили з Чорноморцем в їх штрафному в умовах обмеженого просто, то неймовірно оптимістичне видовище. Якщо це вдасться зберегти та продовжити бодай на рік - виграють усі в нашому футболі.


Ну, і третій фактор прямо випливає з другого: якщо Динамо змогло змусити в поті чола працювати Буяльського, то неможливо говорити про явний успіх Чорноморця (попри перемогу) та неуспіх киян (попри поразку). Динамо мало незвично адекватний «баланс стерильності» у пасовій грі:


⁃ 35% усіх передач було спрямовано до фінальної третини або виконано там при 41% в центрі, де НЕ застрягали


⁃ 61.09% володіння конвертувалися у 33 дотики до м’яча в штрафному, що суттєво більше за середній обсяг (25.85)


⁃ лише 185 поперечних на 170 передач вперед, 80.41% пасів з просуванням та найтриваліші за 10 турів володіння у 5.08 передач


⁃ 7 (!) big chance моментів



Про дистрибуцію буде окремий параграф - але це найкраща пасова гра Динамо за 11 весняних турів з точки зору її логічного втілення у щось. Динамо менше нагадувало Верес чи Колос, як в останніх турах, а більше нагадувало себе ж осіннє.


Невпевнений, що цю думку більшість поділятиме, але просив би задуматися і зважити (абстрагуючись від 2:3): рано чи пізно, граючи так, можна дочекатися успіху на довгій дистанції. Он навіть Зоря інколи грає те саме, і усім навкруги подобається. Чого точно не скажеш про те, як Динамо перемагало Кривбас (1:0) чи Ворсклу (2:1).


Деякі «працівники фізкультури та спорту» мають продовжувати навчання, щоб нарешті стати футболістами. А на деякі позиції, де грають «працівники фізкультури та спорту» вже без перспектив перетворення на футболістів - влітку має відбутися кастинг.


Ну, й керівництво має розуміти, кого варто утримувати, не зазіхаючи на їх нинішні ЗП попри 4-е місце, бо не вони винуватці того, що сталося навесні.


xG графік матчу 26-го туру УПЛ Динамо 2:3 Чорноморець


В Україні часто можна зустріти крайнощі, коли результат перекриває цілком не надто впевнену гру. Усі в такому випадку лишаються задоволеними. Вчорашній матч - протилежність. Динамо вперше навесні зіграло у футбол, але...результату не здобуло. Як хочте це називайте, але маю стійке переконання: продовжуючи грати так, Динамо ще здобуде в майбутньому свої перемоги, яких точно не здобуде, відтворюючи переможні ігри з Ворсклою та Кривбасом.



По Ванату, Буяльскому и Сидорчуку вопросов нету. Делают что могут, Ванат вообще сейчас пожалуй единственное светлое пятно в команде.
Но хвалить за последнюю игру Дячука это мне кажется перебор.
У хлопца есть данные, это видно, но пока он этот потенциал раскроет мы можем много потерять. Хорошо что сейчас поражение особо ни на что уже не могло повлиять - сезон все равно провальный и так. Но представим что мы боремся за место в Лиге чемпионов и наша пара центральных защитников фактически не то, что проваливает первые 10 минут, а вообще отсутствует на поле в эти минуты. Я верю в потенциал Дячука, но сейчас он не готов играть на уровне Динамо. Раньше были Динамо-2, дубль, аренды и люди набирались мастерства сначала там. Сколько времени в дубле провел тот же Юран или вспомним как поздно заиграл в основе Михайличенко.