2 травня 2023 12:25

Лише 5 країн в ООН не визнали Росію агресором

Фото - ua.depositphotos.com


Генасамблея ООН вчергове проголосувала за резолюцію, де засуджується військова агресія з боку Росії. Не лишився осторонь навіть Китай, який проголосував "за" документ організації.


Всього за цю резолюцію проголосували 122 країни. Голоси проти надійшли від 5 держав: Росії, Білорусі, КНДР, Нікарагуа та Сирії.



Що за документ ухвалила Генасамблея ООН


27 квітня Генеральна Асамблея ООН запропонувала на розгляд резолюцію про співпрацю між ООН та Радою Європи. У документі мовиться про "безпрецедентні виклики, що стоять перед Європою після агресії Росії проти України та Грузії".


У резолюції також зазначено, що ООН та Рада Європи мають також співпрацювати для того, щоб "підтримувати мир та безпеку на основі поваги суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави". Документ пропонує відшкодування збитків державам, що стали жертвами російської агресії, та притягнення до відповідальності усіх порушників норм міжнародного права.


Як голосували країни за резолюцію


За резолюцію ООН, в якій Росію називають агресором, "за" проголосували 122 країни, Досить неочікуваним став вибір Китаю, який вперше з 24 лютого 2022 року проголосував "за" резолюцію, де засуджуються військові дії Росії. Аналогічне рішення прийняли Індія та Бразилія.


ООН 1
Голосування за резолюцію про співпрацю ООН та Ради Європи / Фото Сергія Кислиці


"За" також проголосували майже всі країни пострадянського простору, крім Таджикистану та Узбекистану – вони утрималися.


Всього "утрималося" від голосування лише 18 держав. Проєкт резолюції був підготовлений 48 країнами.