1 квітня 2023 13:09

Спортивний юрист Скоропашкін: "За буквою закону, УАФ має зняти збірну України з відбору Євро-2024, оскільки там бере участь Білорусь"

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін прокоментував витяг із протоколу засідання Кабміну про позбавлення федерацій статусу національних у разі участі українців у змаганнях із росіянами та білорусами.


– Участь наших команд у Євро-2024 підходить під ці критерії? Збірна Білорусі у ньому бере участь.


– Підходить. Тим більше, що матчі відбору на Євро-2024 включені до Єдиного календарного плану Мінмолодьспорту.


– Якщо Кабінет Міністрів ухвалить нормативний акт у запропонованій редакції, він фактично заборонятиме збірній України продовжувати грати у відборі на Євро-2024? Інакше УАФ може бути під загрозою позбавлення статусу національної?


– Звичайно. За буквою закону, Білорусь бере участь у цих змаганнях, отже, УАФ має зняти збірну з відбору, щоб не втратити свого статусу. Але зараз ми в різних групах, і невідомо, чи можливе очне протистояння. Імовірність цього дуже мала. Також відомо, що 4 квітня виконком УЄФА планує розглянути питання щодо виключення збірної Білорусі з відбору Євро-2024, яка й так зараз займає останнє місце у групі. Тому, гадаю, наслідків жодних не буде.


– А як щодо єврокубків?


– Це клубний турнір, УАФ не може впливати на рішення клубів щодо участі в ньому, але може втратити національний статус.


– Якщо дійде до позбавлення УАФ статусу національної асоціації – які можуть бути для неї наслідки?


– Національний статус для будь-якої спортивної федерації має велике значення. Тільки федерація з національним статусом може представляти вид спорту у міжнародній федерації, організовувати та проводити всеукраїнські змагання, а також розраховувати на бюджетну підтримку виду спорту. Якщо повноваження щодо представництва УАФ у ФІФА та УЄФА приймаються там без посилання на національне законодавство, то з легітимністю проведення змагань УПЛ, ПФЛ та аматорів можуть виникати серйозні питання.


– Наскільки ймовірно на законодавчому рівні позбавити УАФ статусу національної федерації?


– Позбавлення спортивної федерації статусу національної здійснюється Мінмолодьспортом.


Наразі передбачено винятковий перелік випадків позбавлення спортивної федерації статусу національної. Таких випадків три: порушення умов договору про співробітництво між федерацією та Мінмолодьспортом; виявлення недостовірної інформації у документах після надання статусу національної; скасування рішення про визнання виду спорту.

Як бачимо, нині відсутні законодавчі підстави для позбавлення спортивної федерації статусу національної через участь у змаганнях із білорусами та росіянами. Для цього Кабінету Міністрів необхідно внести зміни до свого Положення, – сказав Скоропашкін.