25 березня 2023 23:02

Хав’єр Тебас: "Якщо "Барселона" спокійна щодо справи Негрейри, нехай поділиться спокоєм з нами - всі станемо спокійні"

Президент Ла Ліги Хав’єр Тебас розповів про справу Негрейри, через яку «Барселону» звинувачують в підкупі суддів.


- Багато говорять про справу Негрейри. Ви спите спокійно?


- Ні. Якби ми не говорили про це, я б дуже хвилювався. Це не дає мені спати, бо це найсерйозніша річ з точки зору репутації та чесності змагань, яка траплялася з нами в історії іспанського футболу. Мене хвилює те, як ми маємо впоратися з ситуацією на репутаційному, політичному рівні. Через важливість клубу, через важливість турніру, через те, що минуло вже 18 років.


- «Барселона» поводиться спокійно.


- Ну, якщо вони мають спокій, нехай поділяться ним з нами - всі станемо спокійні. Нам потрібні пояснення, якщо вони спокійні, а вони тримають пояснення при собі. Думаю, вони повинні хвилюватися. Бо в перший день з’явилася новина про це, записка зі словами «всі так роблять». Наскільки мені відомо, не всі платять віцепрезиденту технічного суддівського комітету. І ще ж будуть інші новини публікувати. Тому не вважаю, що «Барселона» повинна бути спокійною в такій ситуації.


- Чи повинен Лапорта лишитися на посаді президента «Барселони»?

- Знаю, рішення ухвалюють члени правління, але це також і особисте рішення. Мені важко зрозуміти, що такий важливий клуб можна очолювати так довго без пояснень. Побачимо, як розвиватиметься ситуація.

Треба розрізняти два питання. Перше - підкуп суддів, чого, думаю, не було. Друге - плати за вплив на рішення, які можуть варіюватися від призначень суддів опосередковано, кого просувають по службі, кого понижують. Плата за вплив є дуже серйозною в спортивній сфері. Я чітко кажу це: якщо ви платите, щоб вплинути на нейтральність арбітра, то даєте гроші на інструменти впливу. Ви платите, щоб вплинути, як сказав Негрейра, - сказав Тебас.