25 березня 2023 17:11

Блогер - про Буяльського: "Людина, яка є з запасом лідером команди за дотиками до м’яча в чужому штрафному, ще й створює в білдапі більше чверті командного xG"

Блогер Михайло Смоловий в своєму Telegram-каналі, проаналізував гру футболістів УПЛ, передачі яких, призводять до ударів по воротах суперника.


Лідери сезону #УПЛ


xGBuildUp 5 останніх передач перед пасом під удар


Відчуваю, що знову треба нагадувати:


⁃ беремо увесь загальний xGChain (ланцюжок створення удару)


⁃ віднімаємо від нього останній крок (xG удару), тобто, якщо людина приймала участь в комбінації лише у завершені, то балів xGBuildUp вона НЕ отримує


⁃ за таким самим принципом віднімаємо передостанній крок (хА удару), тобто якщо людина в комбінації виконала лише пас під удар, то балів xGBuildUp вона теж НЕ отримує


⁃ в ланцюгу залишаємо лише авторів 5 останніх передач до тієї, за яку нараховують хА (до передачі під удар)


Так ми ще яскравіше підсвічуємо тих, хто залишається поза кадром, але чия роль не менш важлива для команди за того, хто завдає удару.


1. Олександр Піхальонок (Дніпро-1) - 11.9


2. Сергій Сидорчук (Динамо) - 10.3


3. Микола Матвієнко (Шахтар) - 8.85


4. Віктор Циганков - 8.50


5. Тарас Степаненко (Шахтар) - 8.29



Контекст. Дніпро-1 створило 34.49 xG загалом, Шахтар - 31.27 xG, Динамо - 26.36 xG.


Власне і відповідь чому не хочу спілкуватися з тими, хто типу дивиться футбол, але нічого не бачить. От є дідусь, що любить тягати стопку, в нього часто ще в‘юхи беруть (не Вітя). Він там наче якийсь тренер, чи щось таке: він дивиться, але не бачить.


Піхальонок створює в білдапі 34.5% командного xG (без передач під удар і ударів, нагадую), Сидорчук - 39.7%. Тепер розумієте наскільки недолугим виглядає хейт за «робить недостатньо»? А скільки, блд, має створювати 40%? 50%? 60%? Тоді виникає запитання, для чого ті інші 23 тіла в заявці на УПЛ: вставляти гумові груди коханкам/дружинам чи колоти губи? Тут або людей на вулицю, хай заробляють на груди деінде, або тренера, щоб вони хоча б якусь користь команді приносили теж, як вже неодноразово згаданий дует.


6. Георгій Судаков (Шахтар) - 7.47


7. Олександр Сваток (Дніпро-1) - 7.21


8. Віталій Буяльський (Динамо) - 7.11


9. Арсен Батагов (Зоря) - 7.09


10. Руслан Бабенко (Дніпро-1) - 7.0


8 місце Буяльського лише підкреслює масштаби трагедії: йому, як і Сидорчуку доводиться грати за двох, а то і за трьох. Людина, яка є з запасом лідером команди за дотиками до м’яча в чужому штрафному, ще й створює в білдапі більше чверті командного xG. Пане Іщенко, йшли би ви вже капусту саджати...


Завдяки скілам Довбика чималий десант з Дніпра-1 тут.


І чергова констатація вмінь Батагова виконувати конструктивні передачі, а не бити вперед навмання.

11. Валерій Бондар (Шахтар) - 6.96


12. Артем Бондаренко (Шахтар) - 6.9


13. Володимир Бражко (Зоря) - 6.65


14. Едуард Сарапій (Дніпро-1) - 6.50


15.Богдан Бутко (Зоря) - 6.10


Артем Бондаренко є третім за xGChain, тож простий підрахунок вказує на значну частку хА та xG: в білдапі він далеко не найактивніший гравець Шахтаря. От тому і показово, бо в Європі - він ледь не головна надія команди.


Бачимо ще й іншу трагедію Динамо:


⁃ Матвієнко та Бондар від Шахтаря


⁃ Сваток та Сарапій, що не є пасовими асами взагалі, і ті присутні від Дніпра-1


⁃ Батагов від Зорі, але жодного ЦЗ Динамо в топі, був один основний (Забарний), продали, тепер і його немає


Логіка очевидна, бо нагадую, що мова про 5 останніх передач до передачі під удар:


⁃ або Динамо буксує біля чужих воріт, що дуже схоже на правду, тобто початкові передачі ЦЗ опиняються поза вибіркою, умовно під номером 6 чи 7 до удару


⁃ або й у перезавантаженні атак (передачі в ланцюгу після 8-10) ЦЗ беруть якусь досить пасивну участь, усе на своїх плечах має виносити капітан, але він все одно х***вий, тому що інколи помиляється (певно краще і йому нічого не робити за прикладом 9 інших гравців, які виходять грати за Динамо, тоді почнуть цінувати).


Топ-15 гравців УПЛ за внеском у створення xG п’ятьма останніми передачами до пасу під удар (xGBuildUp 5 останніх передач)


В Динамо стабільно грають лише двоє футболістів, решту можна просто прирівнювати до ліжок у борделі, їх постійно змінюють місцями, але від того каса борделю лише порожніє.