24 березня 2023 18:00

Динамівці проти Англії: шанси гравців на місце у старті збірної України

На дебютний поєдинок у відбірковому циклі до Євро-2024 проти Англії до збірної України отримали виклик четверо динамівців – захисники Олександра Караваєв і Денис Попов, а також півзахисники Сергій Сидорчук та Віталій Буяльський. Немає сумнівів, що якби не травми у того ж Георгія Бущана і Миколи Шапаренка, то вони також опинилися б у лавах «синьо-жовтих», проте маємо те, що маємо.


Які ж перспективи у представників «Динамо» зіграти у неділю на «Вемблі»? В усіх чотирьох вони різні, зважаючи на конкуренцію в кожній ланці. Кадрова ситуація в національній команді склалася таким чином, що захисники київського клубу мають досить непогану можливість протистояти Англії, а ось в хавбеків «Динамо» ситуація складніша.


Безальтернативний Караваєв


На сьогоднішній день дуже ймовірно, що щонайменше одного динамівця ми точно побачимо у стартовому складі проти Англії. Йдеться про Караваєва, який за такого підбору виконавців є фактично безальтернативним правим захисником у збірній і повинен зайняти це місце у неділю. Звісно, виклик до лав національної команди отримав ще й правий фулбек із «Олександрії» Мірошніченко, але навряд чи Ротань ризикне ставити Дениса в основу на таку надважливу гру.


Погодьтеся, варіант із Караваєвим виглядає більш очікуваним, адже в Олександра за плечима вже не один поєдинок такого калібру і його досвід буде дуже корисним у протистоянні з англійцями. Варто пригадати, що в початковій заявці збірної був ще й правий оборонець «Шахтаря» Юхим Конопля, який не зміг (чи може просто не захотів) приїхати до «синьо-жовтих» начебто через травму. Проте, відверто кажучи, і він навряд чи зміг би витіснити Караваєва зі старту.


Попов чи Сваток?


У ще одного футболіста «Динамо», центрбека Дениса Попова, також дуже непогані шанси вийти на смарагдовий газон легендарного «Вемблі». Враховуючи травму основного центрального захисника Іллі Забарного, наставник збірної Ротань тепер змушений ламати голову над вибором партнера для Миколи Матвієнка, і таких варіантів у нього троє.


На місце в стартовому складі в центрі захисту претендують вищезгаданий Попов, а також дует із «Дніпра-1» – Сваток і Сарапій. Однак враховуючи те, що останній теж іще «сирий» і недосвідчений, то Руслан Петрович, вочевидь, все-таки обиратиме між Денисом та Олександром. Різні експерти, прогнозуючи свої стартові складі напередодні гри, розділилися у думках щодо другого центрбека: половина бачить в старту Попова, половина – Сватка.


Ключову роль при виборі Ротаня в цій ситуації може стати недавній поєдинок за зачиненими дверима, в якому збірна України переграла «Брентфорд» Б (2:0). У цій грі саме Сваток відзначився одним із голів і за час свого перебування на поле допоміг команді не пропустити (хоча динамівець теж зіграв у обороні надійно).


Звісно, це був усього лиш контрольний поєдинок із резервістами англійського клубу, але якщо тренер робитиме по ньому якісь серйозні висновки, то шанси Попова на місце в основному складі будуть дещо меншими, ніж у його візаві Сватка. Словом, вибір за Ротанем…


Одвічна конкуренція зі Степаненком


Щодо Сергія Сидорчука, то його становище у збірній України залишилося незмінним. Капітан «Динамо» є одним із двох претендентів на місце опорного півзахисника в стартовому складі, конкуруючи за цю позиції з Тарасом Степаненком з «Шахтаря». Із ними міг боротися ще один гравець, хавбек «Бордо» Данило Ігнатенко, але він до заявки нашої головної команди не потрапив.


Загалом, попередні тренери «синьо-жовтих» частіше включали на відповідальні поєдинки до основи в опорну зону саме представника донецької команди Степаненка, але що з цього приводу думає Ротань – поки сказати важко. Ймовірно, що рішення Руслана Петровича буде залежати від того, в якій фізичній формі перебувають Тарас та Сергій, а з огляду на це керманич і обере гравця у старт.


Хай там як, на сьогодні вірогіднішим виглядає той варіант, за якого в грі з Англією з перших хвилин зіграє все-таки Степаненко. Адже посеред тижня динамівець Сидорчук застудився і це могло позначитися на його функціональному стані, а в підсумку може вплинути і на потенційне рішення Ротаня на користь Тараса. Сергій, натомість, зможе освіжити опорну зону по ходу поєдинку.


Роль Буяльського


А ось у Віталія Буяльського значно важча ситуація. За місце в стартовій 11-ці йому доводиться конкурувати ледь не з головними зірками нашої збірної та лідерами кількох останніх років – Русланом Малиновським та Олександром Зінченком. Ба більше, в центрі поля можуть зіграти ще й Георгій Судаков і Артем Бондаренко зі «Шахтаря», проте основними суперниками за основу для динамівця все ж є перші двоє.


Якщо брати до уваги той таки поєдинок з «Брентфордом» Б, то Буяльський – єдиний гравець, який провів на полі весь матч. Втім варто відзначити те, що в цьому поєдинку навіть у заявці був відсутній Зінченко, якому дали перепочити і він стежив за перебігом гри із трибун. На жаль, в УАФ не дали змоги переглянути спаринг нашої збірної з англійським клубом, тож зробити якісь висновки щодо гри Віталія складно.


Крім того, в тактичній схемі збірної України банально немає позиції «десятки», на якій звик грати Буяльський у «Динамо», принаймні не було раніше. Так, звісно, в команду прийшов новий тренер із дещо іншим баченням гри і тепер все може змінитися. Одна невже хтось вірить, що Ротань у першій же грі, із таким грізним суперником, почне радикальну перебудову команди і намагатиметься прищепити їй інший футбол? Найімовірніше, що наші збірники все ж гратимуть проти Англії так, як вони звикли і вже добре вміють.


Наразі все-таки є передчуття, то Ротань не стане саджати на лаву запасних когось із пари Зінченко-Малиновський, тим паче в грі з таким супротивником. Якщо ця думка у підсумку підтвердиться, то Буяльський розпочне гру в числі запасних, але за високою ймовірністю вийде на поле після заміни в якості своєрідного джокера. Але поки це все лише здогадки, як буде насправді – дізнаємося вже у неділю.