22 березня 2023 19:38

Крістіан Гуркюфф: "Спортивна пристрасть у футболі поступилася фінансам"

Досвідчений французький тренер Крістіан Гуркюфф розповів про причини, які спонукали його попрощатися зі світом футболу. Після виходу з «Нанта» у грудні 2020 року 67-річний фахівець, який встиг попрацювати з кількома французькими та зарубіжними клубами, а також збірною Алжиру, так і не повернувся до активної діяльності. Він вирішив завершити тренерську кар'єру після кількох десятиліть практики та пояснив своє рішення.


«На жаль, завжди важко зупинитися, коли ти маєш пристрасть… Я тепер дивлюся набагато менше матчів, але завжди є відмінні ігри, відмінні голи. Тим не менш, футбольне суспільство змінилося настільки, що це змінює все. Це змінює сприйняття речей… Є надмірне прагнення отримання результату. Те, що я відчув у «Лор'яні» у певний час – тепер я розумію це – було винятково.

Який тренер зараз може розраховувати на те, що він матиме більше часу для реалізації своїх ідей? Хіба що Гвардіола в «Сіті», можливо, тому що він має ауру. Але поняття часу, яке існувало 20 років тому, більше немає. Спортивна пристрасть є, але вона поступається фінансовим інтересам, присутнім всюди. Гаразд клубні боси, але у гравцях цього теж побільшало. Менталітет футболістів дуже змінився за десять років. Агенти та навіть уболівальники тепер інші. Вони відрізняються від тих, що були 20 років тому. Це безперечно. Преса та соціальні мережі теж змінили ситуацію. Втім, футбол є футболом. На полі справді ще можна повеселитися», – сказав Гуркюфф в інтерв'ю RMC.