22 березня 2023 15:10

"Буде великий бій". Ротань - про матч з Англією, стан Ярмоленка, простуду Сидорчука та Циганкова, Мудрика на позиції форварда

Виконувач обов’язків головного тренера збірної України Руслан Ротань відповів на запитання журналістів на своїй першій прес-конференції.


– Запитання щодо Михайла Мудрика. У нього був складний початок у «Челсі», а ви його знаєте за молодіжної збірною. Чи дає він собі раду?


– Я хочу сказати, що Михайло – це талант. Весь потенціал, який він повинен показати, ще попереду. Я впевнений, що за декілька місяців Михайло буде в АПЛ на ключових ролях. Це дуже гарний гравець. Зараз він мотивований, дуже хоче зіграти на «Вемблі». Я вважаю, що ми повинні ставитися до таких гравців, як до діамантів – дорожити ними, довіряти. Але вони повинні також почувати себе важливими гравцями вже не для молодіжної збірної, а національної, також і для «Челсі». Це мотивація, яка має дати йому впевненість у «Челсі».


– Як почувається збірна України на початку цієї відбіркової кампанії? Як ви даєте собі раду з цією роботою і що значитиме для збірної зіграти цей матч на «Вемблі»?


– Цей матч на «Вемблі» – це матч не тільки нас як гравців і тренерів, це – матч країни. Я хочу подякувати народу Британії, який підтримує нас у війні, яку ми зараз ведемо, назвемо це, з ворогом, бо по-іншому це не називається. Для нас дуже важлива підтримка кожного, ми вам дуже вдячні. Я вважаю, що це матч за наших бійців та воїнів, які стоять. Ми прекрасно розуміємо, що те, що зараз відбувається в Україні – дуже страшно. Ми повинні бути мотивованими і порадувати їх грою та результатом, дати надію нашій країні отримати емоцій, яких нашому народу зараз не вистачає.


– Я зустрічав вже кількох патріотично налаштованих українців у Лондоні. Чи ви розраховуєте на підтримку тих українців, які зараз у Лондоні, аби показати хороший результат на «Вемблі»?


– Так, дійсно, ми розраховуємо на патріотичних людей, які підтримують нас. Кожна підтримка для нас дуже важлива. Я хотів би, мабуть, попросити про це, тих вболівальників, які нас підтримують. Та і я впевнений, що сам матч буде з дружньою атмосферою, але буде великий бій на самому полі. Я вважаю, що від цього виграє як сам футбол, так і люди, які прийдуть підтримати нас як націю.


– Ви працюєте з гравцями, які мають великий досвід гри за англійські клуби. Наскільки важко для вас створювати позитивну інформацію, враховуючи, що відбувається вдома?


– Ви розумієте, я скажу так: наші хлопці, і Зінченко, і Миколенко, і Забарний, які грають в АПЛ, вони дуже професійні та емоційні люди, які завжди підтримують Україні на всіх напрямках. Вони дуже мотивовані. Ці хлопці є лідерами для нашої збірної, для молодих наших хлопців. Вони є прикладом для всіх людей і спортсменів, які на них дивляться і беруть найкраще. Я вважаю, що таких футболістів має бути ще більше. Я дуже буду задоволений, якщо в майбутньому наші гравці ще поповнять клуби АПЛ. Це буде дуже добре для нашої збірної, я б так дуже хотів.


– Зінченко вийшов на значно вищий рівень, грають в Англії. Зараз він показує найкращий футбол у своїй кар’єрі. Наскільки це важливо для загального результату збірної?


– Дійсно, я вважаю, що інтелект Олександра Зінченка – головний прогрес нашої команди і футболу. Я вважаю, що футбол кращий, коли є гравці з рівнем інтелекту Зінченка. Це фантастика просто, мені завжди подобалися такі гравці. Я вважаю, якщо таких гравців буде більше, то футбол буде кращим і різноманітним. Тому що коли на полі є гравці, які думають, то футбол стає для гравців дивовижним.


– В одному з матчів «Челсі» Грем Поттер спробував Михайла Мудрика на позиції центрального форварда. Враховуючи проблеми зі здоров’ям у Довбика та невдалу форму Яремчука, чи розглядаєте ви вихід Мудрика на цій позиції проти Англії?


– Я думаю, що, мабуть, це питання більше десь до матчу. Завтра в нас є товариська зустріч з «Брентфордом», де нам потрібно буде подивитися на ключові зв’язки, стан гравців, їхнє розуміння гри, а вже потім зробити якісь висновки і готуватися до гри з Англією. Але, ви знаєте, хочу сказати, що все може бути. Я вважаю, що Михайло може там зіграти. У нього є якості центрфорварда, тому все може бути.


– Чи всі здорові? Можливо, хтось ще може залишити розташування команди і можуть когось довикликати?


– Ілля Забарний не зможе зіграти на «Вемблі». Він травмований, не готовий до матчу. Ми зібралися з лікарями, поспілкувалися з лікарями команди Іллі та прийшли до висновку, що не можна його в цій грі використовувати. Що стосується Андрія Ярмоленка, то в нього є ушкодження. Зараз він тренується не в основній групі, але все можливо. До матчу ще є час, можливо він буде готовий. Є невеличкі простуди в нас у Сидорчука і Циганкова, але думаю, що все буде добре.


– Прокоментуйте ситуацію з Коноплею.


– Щодо Коноплі, то Юхим зателефонував після матчу з «Феєнордом» і сказав, що в нього є проблема. Він сказав, що не може працювати на сто відсотків. Ми з ним поспілкувалися і я дав йому час, щоб він порадився з лікарями і прийняв рішення, чи готовий він до матчу на сто відсотків. Я сказав йому, що прийму будь-яке його рішення. Він мені передзвонив і сказав, що, на жаль, хоче під час паузи відновитися до матчів за «Шахтар». Тому ніяких проблем, ми довикликали Мірошніченка.


– У таких непростих умовах, в яких зараз перебуває наша країна (психологічний стан гравців, логістика та інші обставини), чи додає впевненості вам і команді така додаткове відповідальність і вантаж?


– Так, дійсно, нелегко. Але я хочу вам сказати, що нелегко нашим воїнам на передовій. А те, що нелегко нам сюди добиратися, важко гравцям відновитися, – на це, мабуть, навіть не треба відповідати. Ми повинні бути на сто відсотків мотивовані на цей матч, тому що, я вважаю, ми граємо з командою із топ-5 світу. Це дуже гарний суперник, тому для нашої країни це дуже важливий матч. Нам потрібно все відкинути і буде сконцентрованим на грі та емоціях. Як я сказав раніше, ми повинні дати нашій країні емоції, які будуть в цей непростий час її піднімати.


– Ви згадали українських бійців, які боронять Україну на передовій. У той самий час, на ті самі дати, припинають кілька товариських матчів, які гратиме збірна Росії. Що ви думаєте про ті країні, які погодилися грати з країною-агресором?


– Я вважаю, що ті країни, які погодилися, вони підтримують те, що країна-агресор робить в Україні. Мабуть найбільш правильне, що ми можемо зробити, – не звертати уваги на ці країни та саму Росію. Якщо ми будемо про них багато розмовляти… Я вважаю, що вони не заслуговують на те, щоб про них багато говорили. Хорошого ставлення заслуговують ті країни, які поважають міжнародні норми і людей в першу чергу, от про це потрібно говорити. А розмовляти за Росію, хто з ними грає, – ми повинні це відкинути і навіть не згадувати про них.


– Українським біженцями надали тисячі квитків. Чи ви думаєте про цей крок?


– Я вважаю, що це дуже правильний крок. Мабуть, крок, який поєднує наші держави. Це ваше ставлення до нашої держави. Закінчимо з того, чим почали: хочемо подякувати за вашу підтримку, що ви з нами. Мабуть, зараз немає ріднішої країни, яка поруч з нами, ніж Британія. Тому величезна подяка вашому народу і країні, що ви на всіх рівнях підтримуєте український народ. Також ви підтримуєте український футбол, тому я хочу сказати тільки величезне дякую.