1 березня 2023 20:04

"На місці клубу, я би Булецою не розкидався". Блогер оцінив перспективи хавбека в "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився аналізом гри півзахисника Сергія Булеци, який виступає на правах оренди із "Динамо" в "Зорі":


Було/стало: Сергій Булеца
Центральний півзахисник, 24 роки (Зоря)

Що можна сказати про Сергія Булецу на території Віталія Буяльського? Поки обходитимемося без прямого порівняння, щоб залучити мінімум цифр, говоримо лише про факти, що помітні на радарі:
⁃ Булеца вийшов на пристойний рівень стабільності, протягом двох сезонів він утримує свої позиції
⁃ Булеца хоч і зробив крок з ван Леувеном в напрямку Буяльського (впала кількість передач на один удар з 26.6 до 19.3/90), але його не можна назвати ресивером (отримує лише 1.06/90 передач з просуванням у штрафному, здійснює лише 3.35/90 входжень та 3.44/90 дотиків у периметрі)
⁃ Сергій все одно залишається плеймейкером за своєю природою (у фінальній третині виконує лише 44.2% обсягу своїх передач), він вправний болхендлер, якого трохи обмежили в контактах з м’ячем в зонах прямого загострення (впала кількість глибоких просувань у фінальній третині до 25.2/90)

Власне звідси мій скептицизм від початку стосовно позиції лисого пройдисвіта, що Булеца можлива заміна Буяльському.
Коли Динамо грає проти автобусів, команді потрібен гравець, що прийматиме передачі в найгостріших зонах. Булеца ж більше схожий на футболіста, що віддає в «найгостріші зони».
Тому існують чималі ризики повторити долю Лєднєва: стягуватися до м’яча, замість того, щоб шукати можливості для прийому, створюючи лінії для передач.

Сьогодні Булеці ідеально підходить його нинішня позиція, коли позаду умовний Бражко, а десь поруч є партнер. Тому в нинішньому Динамо йому більше би підходило місце Шапаренка (який нам можливо більше не по кишені). На зовсім крайній випадок - позиція лівого вінгера (якому все одно в УПЛ переважно доводиться грати у напівфланзі).

Тож я б розглядав Сергія, як чудове доповнення до Буяльського, а не людину, що здатна його замінити.
Прокачані плеймейкерські скіли Булеци здатні подовжити прайм Віталія.
Бо нажаль в динамівській системі окрім Царенка немає жодного притомного болхендлера в центр поля на найближчі 3-4 роки (мб і більше, бо втратив візуальний контакт з U16). Звісно зараз є когорта гравців (Шапа, Лонвейк, Шепелєв, Андрієвський), але невідомо де вони будуть за рік-два.

Тож на місці клубу, я би Булецою не розкидався. Існують усі ризики перетворитися на колгосп з тими, кого змалечку виховує Іщенко. Команді потрібні не лише бігуни, а й футболісти з мізками. Їх треба берегти та цінувати!