28 лютого 2023 15:05

Златко Даліч: "Я розчарований ставленням ФІФА до збірної Хорватії, ми заслужили на більшу повагу"

Головний тренер збірної Хорватії Златко Даліч навмисно не брав участі в опитуваннях від ФІФА, присвячених нагородам The Best.


- Я розчарований ставленням ФІФА до збірної Хорватії, тому що вважаю, що ми заслужили на більшу повагу з боку всесвітньої футбольної організації за результати, яких ми досягли в останні роки. Ми - єдина команда, яка вийшла в півфінал чемпіонату світу і Ліги націй УЄФА. Ми шокували весь світ, перемігши одну з головних збірних - Бразилію. Крім французів, тільки ми завоювали медалі на двох чемпіонатах світу поспіль. Ми обіграли Францію в Парижі, Данію - в Копенгагені, вибили Бразилію і Бельгію з чемпіонату світу, у 23 матчах після Євро ми поступилися лише двічі.

Незважаючи на це, погляньте на список із 14 претендентів на звання найкращого гравця світу - крім чудового Модрича, де хорвати? Я не стану перераховувати людей з інших країн, тому що дуже поважаю кожного гравця і тренера, але хіба у списку не було місця для Матео Ковачича, який з "Челсі" виграв клубний чемпіонат світу 2022 року і блискуче грав на ЧС? Не знайшлося місця і для Гвардіола, який увійшов до символічної збірної ЧС-2022 і Бундесліги. Хіба Лівакович не заслужив бути претендентом на звання найкращого воротаря після того, що зробив на ЧС?

Серед п'яти номінованих тренерів, яких я дуже поважаю, є троє, жоден з яких не домігся успіху ні в Лізі націй, ні на ЧС. За всієї поваги до успіху Марокко (Валід Реграгі увійшов до списку номінантів на приз найкращому тренеру року), Хорватія має нічию і перемогу в матчі за бронзу у двох особистих зустрічах.

Я вважаю, що наша збірна заслуговує на більшу повагу - таку саму, яку виявляємо щодо суперників ми самі. Якби англійські, бразильські, іспанські, німецькі або італійські гравці та тренери досягли таких самих результатів, як ми, вони були б широко представлені у всіх голосуваннях. Мені хочеться бачити більше поваги до нашої команди, адже ми показали, що маленька країна може конкурувати з найбільшими, що є найкрасивішою рекламою футболу в усьому світі.

Тому я вирішив, що не братиму участі в голосуванні цього року, але я сердечно вітаю всіх переможців із заслуженими нагородами, і особливо Луку Модріча з четвертим місцем у голосуванні за найкращого гравця року - для мене він завжди буде найкращим, - зазначив Златко Даліч.

Нагадаємо, церемонія вручення премій The Best від ФІФА відбулася 27 лютого в Парижі. Найкращим гравцем року був визнаний Ліонель Мессі, найкращим тренером - Ліонель Скалоні. Лука Модріч - єдиний хорватський гравець, який увійшов до символічної збірної року за версією FIFPro. Півзахисник мадридського "Реала" і капітан збірної Хорватії також фінішував четвертим у голосуванні за найкращого гравця року.