27 лютого 2023 13:51

Тарас КАБАНОВ: "Було б корисно, якби СК "Дніпро-1" перервав гегемонію "Шахтаря" та "Динамо"

Колишній гравець Карпат і національної збірної України Тарас КАБАНОВ в бесіді з кореспондентом zbirna.com поділився своїми очікуваннями від весняної частини в чемпіонаті УПЛ, а також оцінив шанси збірної України у відбірному циклі чемпіонату Європи, що стартує вже в березні…


— Все ж, за нинішнього воєнного стану, головне, що чемпіонат взагалі проводиться, — сказав Тарас Кабанов. — І за це, передусім, подяка воїнам ЗСУ, котрі дають відсіч російському агресору.


Як на мене, перша половина чемпіонату в еліті доволі неочікувано виявилася багатою на несподіванки. Судіть самі: хто очікував такого впевненого виступу від Дніпра-1, з його короткою лавою запасних чи падіння київського Динамо, котрого вважали фаворитом в боротьбі за золоті медалі?


— На вашу думку, чи слід очікувати сюрпризів й у весняній частину сезону?

— Швидше всього, так. Оскільки рівень команд з різних причин помітно вирівнявся, тому несподіваних перемог можна чекати й від нинішніх аутсайдерів. Тим паче, що під час зимових етапів підготовки команди знаходилися приблизно в рівних умовах. Їм дозволили виїжджати за кордон, де вони були забезпечені належними умовами для тренувань, кваліфікованими спаринг-партнерами. Отож, якщо хтось недопрацював на тому ж трансферному ринку, то може нарікати тільки на себе.


— Кому ви віддаєте перевагу в боротьбі за місця на п`єдесталі пошани?

— Призерами стануть команди, що лідирують після осінньої частини чемпіонату. От тільки в якому порядку? І хоча я давній шанувальник Динамо, все ж, дуже хочу, аби дніпряни перервали багаторічну гегемонію киян та донеччан. Бо, якщо відверто, то вже оскому набило те, що золото розігрується виключно в суперництві Шахтаря і Динамо. Я прибічник змін, котрі сприятимуть підвищенню конкуренції в українському футболі. Сподіваюся, що підопічні Олександра Кучера скористаються тим, що в міжсезоння лави їхніх головних опонентів залишили лідери, котрі продовжать кар`єру в закордонних клубах.


— А від яких виконавців, котрі залишилися в УПЛ, ви очікуєте найбільшого прогресу?

— Думаю, що до якихось відкриттів справа не дійде. Всі наші перспективні виконавці вже задіяні в молодіжній збірні України. Звісно, бажано, аби вони додавали, адже в них на черзі іспит на міжнародній арені. Втім, не приховую, що мене дуже непокоїть відсутність кваліфікованих центральних нападників. І я чекаю поступу саме від гравців цього амплуа.


— А хто опиниться на фініші серед невдах чемпіонату?

— Перед зимовими канікулами я думав, що навряд чи пощастить врятуватися Львову і Чорноморцю. Однак містяни ударно та якісно попрацювали на трансферному ринку, подейкують, в них зміцніли фінансові тили і мені здається, що для них ще не все втрачено. Відтак, в зоні прямого вильоту окрім одеситів може опинитися Інгулець.


— Якщо футбольний сезон у нас відновлюється вже сьогодні, то національна збірна України стартує у відбірному циклі чемпіонату Європи гостьовим матчем з англійцями 26 березня. Як ви оцінюєте шанси нашої головної команди в цьому престижному турнірі?

— Згідно жеребу ми потрапили в складну підгрупу, де головними претендентами на дві перепустки до наступного раунду вважаються амбітні збірні Італії та Англії. Але я не вважаю, що наші хлопці приречені. Важливо, що кістяк збірної України виступає за закордонні клуби й тому проблем з ігровою практикою не буде. Тішить, що є конкуренція за місце в стартовому складі.


Не повинно лякати, що нині у нашої збірної ще немає постійного головного тренера. Зокрема, в найближчих матчах біля керма знаходитиметься Руслан Ротань, який добре проявив себе в молодіжці. До речі, в збірній України сьогодні на видноті футболісти, з якими свого часу грав Ротань. Переконаний, що Руслан з ними швидко знайде спільну мову і вони докладуть максимум зусиль, аби не тільки проявити себе, а й підтримати свого колишнього партнера по збірній, котрий прагне визнання й на тренерській ниві…


Василь MИХАЙЛОВ