16 лютого 2023 21:42

"Шахтар" – "Ренн" 2:1. Перемоги здобуваються і без Мудрика

Фото - ua.depositphotos.com


Життя - це низка випробувань та перевірок. Футбол тут не є винятком, оскільки у спорті номер один, подібно до багатьох інших сфер життя, часто доводиться натрапляти на труднощі, на які потрібно гідно відповідати. "Шахтар", який навесні та влітку 2022-го року втратив кістяк із легіонерів, зумів здивувати восени, домігшись успіхів в УПЛ та Лізі Чемпіонів. Проте взимку клуб продав свою головну зірку в Англію - Мудрик став гравцем "Челсі", поставивши перед Ігорем Йовічевічем надважке завдання. Замінити вінгера, на якому будувалося все і який ідеально підходив під улюблений стиль наставника (швидка гра на просторі) – завдання дуже складне. Сьогоднішній матч із "Ренном" мав показати, що вигадав хорватський наставник.


Йовічевіч вчинив логічно, але водночас цікаво. Як ми й передбачали в анонсі, наставник випустив ліворуч Дмитра Криськіва, якого активно награвав на цій позиції на турецьких зборах. Криськів блиснув наприкінці осінньої частини кампанії, забивши кілька важливих голів у рамках чемпіонату. Однак сьогодні перед ним стояло завдання куди важче, і впоратися з ним потрібно було на не рідній для себе позиції. Якщо говорити про склад "гірників" загалом, то Йовічевіч вирішив не вигадувати нічого нового, просто випустивши оптимальний набір гравців. Так само вчинив і його опонент Бруно Женезьо - улюблена схема 4-4-2 і всі лідери вийшли на поле.


Багато хто каже, що "Шахтар" Ігоря Йовічевіча був надто залежний від Михайла Мудрика і що без нього навесні команді буде дуже тяжко. Це, можливо, справді так, але одна з головних рис команди залишилася з ними навіть без світловолосого вихованця. "Шахтар", як і раніше, майже ідеально карає суперника за будь-які помилки. Перший тайм "гірники" завершили з форою "плюс два", при цьому не можна сказати, що за грою "Ренн" був переграний в одні ворота, а досвідчений Манданда тільки те й робив, що відбивав м'ячі, які летіли у ствір. Все було трохи інакше. "Шахтар" відкрив рахунок уже на 11-й хвилині, клацнувши суперника по носу після першої помилки. Захисник Спенс погано зіграв на правому фланзі, Михайліченко підхопив м'яч і на швидкості увірвався до штрафного майданчика. З ударом фулбека кіпер "Ренна" впорався, проте на добиванні в потрібному місці опинився Дмитро Криськів – потужний удар у верхній кут та 1:0.


Український клуб до кінця тайму майже не біг уперед, проте коли зважився на вилазку, рахунок був одразу подвоєний. Знову випад лівим флангом, простріл Криськіва у центр штрафного суперника та фол проти Коноплі, який опинився першим на м'ячі. Пенальті. Справедливий. До м'яча підійшов Бондаренко, який не дуже добре пробив, але м'яч пройшов під рукою кіпера "Ренна". 2:0. А що суперник, спитаєте ви? Гості слабо почали тайм, але в середині виглядали непогано і навіть створили 1-2 непогані моменти. Щоправда, головний шанс команда Женезьо мала після помилки Бондаренка - Артем невдало віддав пас біля власного штрафного майданчика, вивівши на побачення з Трубіним Токо-Екамбі. Анатолій врятував, героїчно відбивши м'яч собою. А "гірники" за таке точно покарали б.


Двома голами "Шахтар" непогано розлютив французького суперника, який вийшов дуже зарядженим на другий тайм. "Шахтар" передбачувано не ліз уперед, проте й контратаки, якими можна було карати суперника, практично повністю були відсутні в перші хвилини 15 другої половини. "Ренн" тиснув і в повітрі витало відчуття швидкого гола. Забив його Токо-Екамбі, який після навісу від Доку відклеївся від гравця "Шахтаря", точно пробивши по воротам Трубіна. Анатолій перед цим зробив кілька непоганих сейвів, та й у пропущеному голі звинувачувати його навряд чи варто.


Після забитого голу французька сторона зменшила оберти, що дозволило "Шахтарю" вирівняти гру. А точніше, вбити її. Після точного удару Екамбі максимум, що можна згадати - це 1-2 пристойних моменти на дві команди, які були створені за пів години гри. Головний шанс ще сильніше збільшити відрив "гірників" мав Тарас Степаненко, проте досвідчений опорник пробив вище після подачі кутового. Хоча було дуже небезпечно. За підсумком, "Шахтар" перемагає в першому матчі 1/16 Ліги Європи, максимально покаравши суперника за помилки в першому таймі. Враховуючи, що "гірники" провели свій перший матч у 2023-му році, ще й проти команди з топ-5 європейських ліг, ми вважаємо, що колектив Йовічевіча заслужив на комплімент і хорошу оцінку. Виявляється, перемагати можна і без Мудрика, головне тепер підтвердити цю тезу у Франції. Зустріч у відповідь відбудеться вже за тиждень.


ЛЄ, стикові матчі. Перша гра


16 лютого, Варшава, стадіон "Війська Польського"


Шахтар - Ренн 2:1


Голи: Дмитро Криськів 11, Артем Бондаренко 45 (пен.) - Карл Токо Екамбі 59


Шахтар: Анатолій Трубін, Лассіна Траоре (Данило Сікан 77), Валерій Бондар, Тарас Степаненко, Олександр Зубков, Богдан Михайліченко, Дмитро Криськів (Іван Петряк 77), Артем Бондаренко, Микола Матвієнко, Георгій Судаков, Юхим Конопля


Ренн: Стів Манданда, Бенжамен Буріго, Карл Токо Екамбі (Ловро Майєр 77), Жанюель Белосян, Жеремі Доку (Ібрахім Салах 71), Амін Гуйрі (Дісаєр Ду 71), Джед Спенс, Арно Калімуендо-Муінга, Адрі Омарі, Чімуаня Угочукву (Батіст Сантамарія 77)


Попередження: Тарас Степаненко 40, Богдан Михайліченко 85, Олександр Зубков 85 – Бенжамен Буріго 43, Чімуаня Угочукву 57, Вармед Омарі 86