9 лютого 2023 23:04

Тебас через Суперлігу заборонив "Реалу" та "Барсі" брати участь у зборах Ла Ліги з ТБ-прав

Хав'єр Тебас вжив заходів щодо «Реала» та «Барселони» через їхню участь у Суперлізі.

Раніше повідомлялося, що "Реал", "Барселона" та "Ювентус" працюють над новим форматом Суперліги Європи, в якому планується участь 60-80 команд, відсутність постійних учасників та поділ на дивізіони.


За даними Vozpópuli, глава Ла Ліги незадовго до новин про новий формат Суперліги ухвалив рішення виключити «Барсу» та «Мадрид» з-поміж учасників зустрічей, на яких приймаються рішення про майбутнє аудіовізуальних прав чемпіонату Іспанії.


Тебас зробив це за підтримки інших клубів і за рекомендацією свого відділу комплаєнсу, консалтингової компанії KPMG, яка представила прогноз впливу Суперліги Європи та іспанської юридичної фірми Uría Menéndez.

Аргументом на користь такого рішення є «дуже активна участь» «Реала» та «Барси» у проекті Суперліги, який, за експертизою KPMG, завдасть серйозної шкоди вартості телевізійних прав клубів Ла Ліги, які не беруть участі у Суперлізі. Зокрема, це знецінить вартість ТБ-прав на 10% усередині Іспанії та на 25% на міжнародному рівні. За оцінками KPMG, «Барса» та «Реал» могли б заробляти на 400 мільйонів більше на рік у Суперлізі за старого формату.

За даними джерел, близьких до «Барселони» та «Реала», на їхню частку припадає понад 40% вартості ТВ-прав Ла Ліги. Джерела, близькі до Суперлізи, зазначають, що оцінки KPMG не мають сенсу.