8 лютого 2023 13:25

Російська футболістка Карпова: "Я скоріше солідарна з українськими політиками: ніхто з російських спортсменів їхати на Олімпіаду не повинен"

Російська футболіста Надія Карпова висловилася щодо можливого усунення спортсменів своєї країни від Олімпіади-2024.


— МОК запропонував допустити росіян до участі у паризькій Олімпіаді під нейтральним прапором. Україна категорично проти й навіть погрожує бойкотувати ігри. На чиєму ви боці?


— Я згодна з тим, що зараз, напевно, не той момент, коли всі мають влаштовувати свято спорту та їздити на змагання, бо ці перемоги неправильно інтерпретуватимуть у самій Росії. Все працюватиме на те, щоб зміцнити режим, і люди, які ухвалюють ці рішення, мають це розуміти. Ні для кого не є секретом, що, як і для будь-якого диктатора, спорт для Путіна — це сильний інструмент для обдурювання людей. Тому я скоріше солідарна з українськими політиками: ніхто [з російських спортсменів] їхати на Олімпіаду не повинен.


Припустимо, спортсменів із Росії чи Білорусі, яка теж бере участь у цьому конфлікті, попросять висловитися про події в Україні. Я нещодавно натрапила на таке інтерв‘ю: білоруську тенісистку Азаренко запитали на Australian Open, що вона думає про те, що відбувається (йдеться про російський прапор і Z-символіку на трибунах Відкритого чемпіонату Австралії - прим.), то почала відповідати приблизно так: «Ви політик? Ось і я не політик!» — в абсолютно такій хамській формі.


І вона не каже: «Я не обговорюватиму ці теми» або «Я боюся за своє життя, не провокуйте мене». Вона відповідає так, що відразу вмикається інший контекст. У людини, яка дивиться її в Австралії, складається враження, що це просто «складна політична ситуація», і можна стати на бік Росії, а можна — на бік України. І її дивна відповідь працює на руку цій путінській пропаганді. Це їхній головний інструмент — постійно підміняти поняття. І вони мають величезне завдання на Заході: підселити всім у голови думку, що це не жахлива загарбницька війна для того, щоб диктатор міг залишатися при владі. Ні, ні, ні! Вони хочуть, щоб усі думали, що це просто політика. І коли Путін починає загравати зі спортсменами, на кшталт Овєчкіна, він та його політтехнологи чудово розуміють, що вони купують собі лояльність мільйонів людей, які є фанатами цих спортсменів, і як-не-як це все одно працює на пропаганду.

Я часто зауважую, що люди з інших країн теж починають переживати момент «не все так однозначно». І мені здається, це треба припиняти. Потрібно показувати, що ця війна абсолютно жахлива, а Путін — агресор, фашист, старий диктатор. Люди повинні це чітко розуміти. Тому я абсолютно солідарна з українським урядом, який каже: «На таких умовах ми не повинні брати участь в Олімпіаді», — сказала Карпова.