4 лютого 2023 10:32

Мануель Нойєр: "Баварія" наче вирвала моє серце"

Воротар мюнхенської "Баварії" та збірної Німеччини Мануель Нойєр поговорив з Süddeutsche Zeitung, розповівши про фіаско на ЧС-2022 у Катарі, розкритикувавши керівництво німецького футблольного союзу за відсутність підтримки з приводу райдужної капітанської пов'язки "One Love" звільнення тренера воротарів Тоні Тапаловича І 36-річний Нойєр дав зрозуміти, що як тільки відновиться після перелому гомілки – боротиметься з Янном Зоммером за місце в мюнхенській "рамці", та й Марк-Андре тер Штеген із Кевіном Траппом ще відчують конкуренцію у збірній Німеччини:


"Я все ще тут. Навіть якщо деяким людям може здатися, що вони втомилися від старих гравців. Але ми спілкувалися з головним тренером збірної - Ханс-Дітер Флік явно припускає, що я повернуся. Та я теж впевнений, що в мене все вийде". ", - зазначив 36-річний кіпер.


Проте навіть зіпсований домінуючими політичними питаннями ЧС-2022 у Катарі чи отримана травма внаслідок катання на лижах не вдарили по Мануелю так, як звільнення його близького друга – тренера воротарів "Баварії" Тоні Тапаловича. Людину та спеціаліста, з якою була взаємна довіра:


"Було таке неприємне відчуття, що мені ніби вирвали серце. Я моментально впав духом, не чекаючи такого удару. Можливо, це був найбрутальніший вчинок за всю мою футбольну кар'єру. "Баварія" – не просто звичайний футбольний клуб, це щось більше, це сім'я. А потім відбувається щось таке, чого я ніколи не відчував тут", – нарікає воротар мюнхенців.

"Баварія" дещо несподівано оголосила про звільнення Тапаловича наприкінці січня. Спортивний директор клубу Хасан Саліхаміджич говорив про відмінності у спільній роботі у тренувальному процесі – тому клуб і розлучився зі спеціалістом, а головний тренер Юліан Нагельсманн взагалі заявив, що у нього не було жодної співпраці з Тапаловичем. Для Нойера звільнення Тоні залишається загадкою, але незважаючи на ситуацію, що залишила розчарування, він працює над тим, щоб повернутися:

"Думаю, зміна тренерів не завдасть мені жодного часу. А якщо я хочу грати - то повинен бути краще, ніж конкуренти. Я не поступатимуся без бою своє колишнє місце у воротах "Баварії" або збірної Німеччини і готовий конкурувати із Зоммером, Траппом і тер Штегеном, які хочуть себе проявити за моєї відсутності", – запевнив Нойєр.

Думки воротаря мюнхенців – це не лише його майбутнє, а й недавнє минуле: зокрема, безладний ЧС-2022 у Катарі, з усіма його побічними явищами:


"Політичні речі тепер мають таку вагу, яку спортсмени ніколи раніше не відчували. Після поїздки до Катару на нас лягла важка ноша. Це не тільки невдалі результати, а й історія з райдужною капітанською пов'язкою "One Love" – ми в цьому випадку очікували або більшої підтримки від футбольного союзу, або принаймні чіткіші рекомендації, що нам робити", – згадує Мануель.


Саме щоб відволіктися після чемпіонату світу, воротар мюнхенців і здійснив поїздку на лижах, яка стала для нього фатальною як мінімум на залишок сезону:


"Під снігом було щось, що мене зупинило - хоча швидкість була невелика, десять-дванадцять кілометрів на годину. Це моя "рідна гора", проте після перелому гомілки, в наступні дні, у мене було постійне відчуття, що я підвів свою команду. Втім, до мене досить швидко повернулася впевненість, що все знову буде як раніше. Я повернуся на своє місце. А якщо не гратиму - швидше за все, піду. Але краще на це не розраховуйте!", - резюмував Нойєр.