3 лютого 2023 15:10

Німеччина та Швеція ведуть переговори щодо ППО для України

Фото - ua.depositphotos.com


Німеччина і Швеція ведуть переговори про новий пакет озброєнь, в рамках якого Стокгольм надасть Україні ракети протиповітряної оборони і пускові установки для німецьких систем IRIS-T.


Як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.


Німеччина звернулася до Швеції з проханням надати пускові установки для сумісної з IRIS-T протиракетної системи. За словами людей, знайомих з цим питанням, переговори також дозволять отримати більше боєприпасів, які можуть бути використані для німецьких систем IRIS-T, надісланих Україні.


За словами співрозмовників, Німеччина дотримується свого плану відправити три додаткові системи IRIS-T цього року, після того, як перша прибула в жовтні.


Збройні сили Швеції використовують ракети IRIS-T у системі Robotsystem 98, що запускаються з броньованих гусеничних машин шведського виробництва. У листопаді уряд скандинавської країни оголосив, що поставить Україні систему протиповітряної оборони, не уточнивши її.

Як пише у свою чергу Spiegel, поки що Стокгольм не хоче передавати пускові установки. Віце-канцлер Роберт Габек під час візиту до Стокгольма у четвер особисто агітував надати мобільну "пускову установку" шведського виробництва для IRIS-T-SLM. Однак, цей візит, за даними видання, не став історією успіху.

Як пише Spiegel, пускова установка шведського виробництва здатна розширити радіус дії системи, яка вже поставлена Києву: Україна могла б захищати великі території від російських обстрілів.


Швеція отримала п'ять систем IRIS-T-SLS у 2019 році. Друга "S" в "SLS" означає меншу ("коротку") дальність дії. Як пише Spiegel, зважаючи на все, країна не хоче відмовлятися від товару, який користується попитом. Можливо, також через пробуксування процесу вступу до НАТО та через занепокоєння щодо російської реакції на постачання озброєнь.

У Міністерстві оборони Швеції повідомили, що країна ще не є членом НАТО, але перебуває по сусідству з Росією: це завжди потрібно враховувати, коли йдеться про постачання зброї до України. У відомстві не захотіли коментувати саме питання IRIS.

Як повідомлялося, Німеччина має намір придбати для своїх збройних сил вісім зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Самі німецькі збройні сили поки що не мають такої системи, яку розробив приватний німецький виробник зброї Diehl і яка вважається однією з найсучасніших у світі.