2 лютого 2023 10:24

Експерти ООН закликають допустити спортсменів росії та білорусі до міжнародних змагань

Фото - ua.depositphotos.com


ООН опублікувала заклик експертів у галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань.


«Ми закликаємо МОК ухвалити рішення у цьому напрямку і піти далі, забезпечивши недискримінацію будь-якого спортсмена за ознакою його національності. Рекомендація МОК порушила серйозні питання прямої дискримінації, тому що спортсмени не повинні піддаватися дискримінації за національною ознакою».

«Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів та українську олімпійську спільноту, які разом з усіма українцями страждають від війни. Однак МОК та олімпійське співтовариство також зобов’язані дотримуватися Олімпійської хартії та міжнародних норм у галузі прав людини, які забороняють дискримінацію».

МОК готовий розглянути можливість допуску атлетів з росії та білорусі до міжнародних змагань. При цьому всі бажаючі будуть зобов’язані виступати у нейтральному статусі. Також спортсмени не повинні підтримувати війну росії проти України і пройти обов’язкову перевірку на допінг.

Олімпійський саміт під головуванням президента МОК Томаса Баха одноголосно погодився прийняти ініціативу, запропоновану Олімпійською радою Азії (ОСА), що дозволяє спортсменам з росії та білорусі взяти участь у його змаганнях.

ОСА розробляє спеціальну систему, яка дозволить росіянам кваліфікуватись на Олімпіаду через азіатські змагання. Також планується нагороджувати азіатських атлетів окремими медалями, якщо на івенті переможуть представники росії та рб.


НОК України проведе онлайн-конференцію 3 лютого. Під час засідання обговорюватиметься питання можливого бойкоту Україною Олімпійських ігор-2024, на які можуть допустити представників росії та рб під нейтральним прапором.

З критикою МОК та голови організації Томаса Баха виступили екс-чемпіон світу у надважкій вазі Володимир Кличко, Президент України Володимир Зеленський, олімпійський чемпіон Токіо-2020 з греко-римської боротьби та депутат Верховної Ради Жан Беленюк, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Крім того, міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук заявив, що виступає проти допуску спортсменів з росії та білорусі на Олімпійські ігри-2024. За його словами, Польща може висунути ультиматум МОК, якщо таке рішення буде ухвалено.