26 січня 2023 20:27

УЄФА планує запровадити ліміт на контракти футболістів через трансферну політику "Челсі": до чого тут Михайло Мудрик

УЄФА розглядає можливість введення обмеження на термін дії контрактів з футболістами до п'яти років. Про це повідомляє британське видання The Times.


Потенційне рішення УЄФА може бути спричинене нещодавною політикою лондонського "Челсі", що цього місяця підписав незвично довготривалі для європейського футболу угоди з французьким захисником Бенуа Бадіашилем та українським вінгером Михайлом Мудриком - на 7.5 та 8.5 років відповідно.


Аномальні терміни дії згаданих контрактів пов'язують з намаганням "Челсі" таким чином вкластися в норми "фінансової чесної гри", за допомогою яких УЄФА безпосередньо прив'язує видатки клубів до їхніх доходів. Довші угоди дозволяють клубу "розтягнути" у часі фінансові зобов'язання перед футболістами.


Загалом "Челсі" цієї зими вже витратив, за даними порталу Transfermarkt, понад 167 мільйонів євро на трансфери п'ятьох гравців: окрім Мудрика і Бадіашиля, до команди Ґрема Поттера приєдналися півзахисник Андрей Сантуш, вінгер Ноні Мадуеке та нападник Давид Фофана. Ще 11 мільйонів євро клуб витратив на оренду португальця Жоау Фелікса з "Атлетіко" до кінця поточного сезону.


Новій трансферній політиці клубу передувала зміна власників "Челсі", який минулого року перейшов у розпорядження консорціуму на чолі з американським підприємцем Тоддом Боелі. Саме у США поширеною є практика укладання угод зі спортсменами терміном на поняд п'ять років, що тривалий час вважалися нормою для довготривалих контрактів клубів з футболістами.