26 січня 2023 15:29

Віктор Циганков зробив іспанську Ла Лігу найбільш привабливою для динамівців

Нещодавно Віктор Циганков змінив Динамо на іспанську Жирону. Біло-сині отримають узгоджену компенсацію в розмірі п’яти мільйонів євро та 50% від можливого подальшого трансферу півзахисника. Користуючись нагодою, згадаймо інших українських гравців, які переходили зі столичного клубу в команди топ-ліг, пише zbirna.com.


Почалися подібні рухи наприкінці 1980-х, а першопрохідниками стали Олександр Заваров, Василь Рац та Ігор Бєланов. Доволі багато знакових переходів із Динамо сталося у 1990-х. Наприклад, Олег Лужний та Андрій Шевченко перебралися за кордон в одне трансферне вікно. Потім настало затишшя, яке кияни порушили в останні кілька років.


Найчастіше закордонні клуби гравців Динамо саме купували. Найдорожчим трансфером залишається відхід Андрій Ярмоленко до дортмундської Боруссії за 25 мільйонів євро. Недалеко розмістилися трансфери Шевченка до Мілана та Віталія Миколенка до Евертона.


В оренду вирушали Рац, Артем Кравець (двічі), Максим Коваль і Владислав Супряга. Як вільні агенти в топ-лігах опинилися Павло Яковенко й Олег Саленко.


Найчастіше динамівці йшли саме до Ла Ліги — у п’яти випадках. По чотири рази кияни опинялися в Серії А та Бундеслізі, тричі — в АПЛ, один раз — у Лізі 1. Сампдорія — єдина команда, куди переходили два футболісти Динамо. Додамо, що хоча б один матч за збірну України провели 11 футболістів із нашого списку.


Переходи українців із Динамо в команди топ-ліг

Примітка. Суми переходів указані в мільйонах євро згідно з даними Transfermarkt.


Володимир СЕРЖАН