19 січня 2023 15:12

Блогер: "Динамо" восени собі більше нагадило не в захисті, а в атаці. Тепер треба надолужувати вже без Циганкова"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився черговим аналізом виступу команд УПЛ у першій половині сезону:


Правовірна таблиця УПЛ

На основі хPoints

Цікаво порівнювати xG-моделі різних провайдерів. Спільне в цих алгоритмах та алгоритмах Wyscout лідерство Дніпра-1 та останні позиції обох харківських команд. По решті розбіжності є, але вистачає і трендових речей.

Наприклад, перф ФК Львів:
- команда допустила лише 10.7 xGA в моментах на власні ворота
- а пропустила на 8.3 голи більше очікування, тож трансфер Олександра Рибки виглядає реальною спробою виправити ситуацію
- відсутність нормального кіпера коштувала львів’янам вже понад 7 (!) очок восени

Сходяться обидві моделі і у висновку, щодо Зорі. Вона аномально оверперфить власну реалізацію:
- створено моментами на 19.34 очікуваних голів
- а забито на 10.66 голів більше
- враховуючи факт, що Зоря фактично пропускає усе із створеного суперниками (0.57 різниці), то лише за рахунок аномальної реалізації набрали на 9.42 (!) очки більше очікування

Динамо вже забило на 2.31 голи менше, ніж було ними створено в моментах (моделі сходяться). Сюди додаємо додаткові 2.04 пропущені голи, які теж перевищують очікування (а тут моделі не сходяться). Ось тому і недорахувалися вже 1.53 очки. А Дніпро-1 (+2.89) та Шахтар (+0.39) в той чи інший спосіб набрали більше.

Звісно у старообрядців завжди є аргумент в рукаві: xG - прутня. Але давайте враховувати, що мова вже не про окремий матч чи серію ігор, а дистанцію з 13-15 поєдинків.

Ми всі восени жахалися із захисту киян. Але що ми бачимо? Дніпряни допустили біля власних воріт лише на 1.09 xGA менше, при тому, що їм ще грати матч з Олександрією Ротаня. Тому показник може максимально наблизитися до динамівського.
В Шахтаря показник кращий на 1.79 xGA, але попереду ще дві гри. Тому й тут трохи підрівняються.

Висновок? Динамо восени собі більше нагадило не в захисті, а в атаці. Бо, як бачите до рівня середини та болота УПЛ захист не провалився. А тепер треба надолужувати вже без Циганкова.
Шахтар свої 3-4 xG в дограваннях ще накидає, і кияни будуть їм декількома очікуваними голами поступатися.

Ну, і гріх Минай не згадати. Досить симпатична команда в межах власних можливостей. Але вже недорахувалися 5.76 очок, бо мають найгіршу в лізі реалізацію:
- створили моментів на 16.42 голи
- а реалізували лише 10 з них (тут і загалом мова лише про голи не забиті з пенальті)